Fotografklekkeriet

Jon Petter Evensen er fagkoordinator og eneste fulltidsansatte på fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.
Jon Petter Evensen er fagkoordinator og eneste fulltidsansatte på fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.
- Vi ønsker å få tak i dyktige fotografer med journalistisk forståelse, fotografer som evner å formidle historier, forklarer Jon Petter Evensen, fagkoordinator for fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

For tiden har han hendene fulle med å veilede andrestudentene i fotoreportasje. Med bare seksten i klassen, de fleste mellom 19 og 30, blir samholdet tett.

Til høsten tar utdanningen inn omkring tolv nye elever, som da skal legge ut på et treårig løp mot en bachelor i fotojournalistikk. En gang i framtiden vil de forhåpentlig pryde avisforsidene med sine blinkskudd. Opptak skjedde lenge bare annethvert år, men fra og med i år, vil utdanningen ta inn nye kull hver høst.

I følge Evensen er utdanningens fokus på pressefoto forholdsvis unik i norsk sammenheng.

- Jeg tror vi har hatt en del studenter som ikke har funnet andre alternativer til å studere fotojournalistikk. De har ikke funnet tilbudet de har ønsket i utdanninger orientert mot for eksempel kunstfotografering, sier han. Imidlertid legger han til at han venter større konkurranse fra private skolemiljøer i tiden framover.

Opptaket til utdanningen foregår i flere runder. Først må du søke ordinært via Samordna opptak. Til forskjell fra høgskolestudier flest, må du legge ved en egen portefølje til fotojournalistutdanningen. Hvis disse fotografiske arbeidsprøvene er gode nok, får søkerne tildelt en fotojournalistisk hjemmeoppgave. På bakgrunn av begge disse, får så en liten gruppe søkere skoleplass.

– Ettersom både porteføljen og hjemmeoppgaven karaktersettes, ser poenggrensen (forrige gang lå den på 81,0 skolepoeng) uforholdsmessig høy ut, sier Evensen. Han er vant til å måtte forklare utenforstående hvorfor skolen på papiret har en av landets strengeste poenggrenser.

Jon Petter Evensen tyr til mobilkameraet for å forevige student Christian Nørstebø
Jon Petter Evensen tyr til mobilkameraet for å forevige student Christian Nørstebø

Medbrakt utstyr

Søkere som tror utdanningen vil la dem leke med kremen av lyssterke teleobjektiver og proffkamerahus, vil bli skuffet. Fotojournaliststudentene må bekoste kameraer og optikk til utdanningen selv. Utover pc-er med nyeste versjon av Photoshop, har ikke skolen utstyr til låns. Evensen innrømmer at dette ikke er ideelt, men avansert fotoutrustning til studentene ville kostet for mye.

Der "vanlige" journalistutdanninger i liten grad får undervisning i fotografering, lærer fotostudentene i all hovedsak å utrykke seg visuelt. På den annen side har fotostudentene ellers mye felles undervisning med journaliststudentene ved høgskolen, for eksempel innen journalistisk teori og metode, språkundervisning og mediekunnskap i førsteåret, sier Evensen. Han ser for seg at fotostudentene og de skrivende journalistene kanskje også vil løse reportasjeoppgavene sammen i framtiden, slik fotografer og journalister gjerne arbeider sammen i det virkelige liv.

Foruten stillbildefotografering, vil videofilming gjøre seg gjeldende på den nye studieplanen. Det vil bli mulig å levere videoer til porteføljen, og studentene vil dessuten kunne velge videospesialisering i tredje semester, opplyser Evensen.

Fotojournalistutdanningen har i lang tid vært nærmest heldigital. Bare et lite svart-hvitt mørkerom står igjen. Som gammel pressefotograf har ikke Jon Petter Evensen noe problem med å innrømme inn liten nostalgi.

– Vi la ned filmprosessen ved Høgskolen i 1994 eller 1995. Jeg synes personlig det er synd at mørkeromsarbeidet forsvinner, men jeg opplever at mange av de unge studentene ikke er så opptatt av den analoge produksjonsprosessen lenger.

Internasjonalt samarbeid

Evensen er stolt over kontakten fotojournalistutdanningen har med fagmiljøer i utlandet.

– Utdanningen har hatt flere turer til fotojournalistikkfestivalen i Perpignan. Vi har dessuten god kontakt med det internasjonalt anerkjente danske fotojournalistmiljøet, og kan derfor tilby studentene våre praksisplass i Politiken. I tillegg har vi i løpet av kursforløpet en rekke gjesteforelesere innom. Disse har studentene gruppe undervisning og en avsluttende evaluering med, forteller Evensen.

Mange av pressefotografene som har gjort det skarpt i Årets bilde-kåringene, har sin bakgrunn fra fotojournalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

– Mitt inntrykk er at avisene er positivt innstilt til fotojournalistutdanningen og gjerne rekrutterer fotografer herfra. På den annen side har andre foretrukket å oppdage talentene på egen ånd, oppsummerer Evensen.

Morten Uglum, reportasjeleder i Aftenposten, sier han først og fremst ville sett etter bredest mulig utdannelse, om nye fotografer skulle hentes inn til avisa.

– Samtidig har nok de fleste av de nåværende aftenpostenfotografene bakgrunn fra fotojournalistutdanningen. Og skolen skiller klinten fra hveten på en god måte. De som står løpet ut er gjerne dyktige fotografer. Det er vanskeligere å lete opp talenter utenom, avslutter han.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen