Fotograferer med ølboks

(Bilde: Justin Quinnell)

Fotograferer med ølboks

Hele 6 måneders eksponeringstid

Det skal ikke mer til en en ølboks og fotografisk papir til for å lage fotografier. Har du i tillegg tålmodighet og kunnskap nok til å gjennomføre en seks måneders eksponering kan resultatet bli riktig interessant.

Justin Quinnell fra England har brukt ølbokser som kamera i over tjue år og jobber med mange prosjekter hvor eksponeringen strekker seg over flere måneder.

– Jeg var leder for fotoavdelingen hvor jeg underviste. Mange av studentene hadde ikke råd til kameraer, men en ølboks var ikke noe problem. Derfor lagde vi da kameraer med bokser som utgangspunkt, forklarer Quinnell til Akam.no.

Foto: Justin Quinnell

Pinhole kameraer

Teknikken Quinnell snakker om kalles for pinholefotografi. Pinhole har en stor tilhengerskare verden over. Grunnen til det kan være at det er relativt enkelt å lage et pinholekamera. Har man et lystett objekt hvor man kan lage et lite hull, er det nesten ikke grenser for hva man kan bruke.

Lukkertid må man imidlertidig gjette alt etter hvilke lysforhold man opererer med. Resultatet er uforutsigbart men alltid interessant

– Jeg er i gang med å fotografere gjenoppbyggingen av et sykehus i Bristol. Planen var å gjøre eksponeringer på rundt 5 år, men ølboksene ble til stadighet tatt ned av sikkerhetsvaktene. Så langt har jeg fotografert i 3 år med 6 måneders eksponeringer. To år til så burde prosjektet være ferdig,forklarer Quinnell.

6 måneders eksponering

I Quinnells tilfelle handler det om å la lukkeren stå åpen i flere måneder slik at man ser solens gang over himmelen. Fremgangsmåten er enkel.

Man trenger faktisk ikke å fremkalle ved hjelp av kjemikalier. Etter endt eksponering tar man ut fotopapiret fra «kameraet» i et mørkt rom, og legger papiret på en scanner. Ettersom papiret på mange måter er et slags negativ, bruker man Photoshop for å gjøre bildet om til et positiv. Senere kan man justere bildet som normalt.

–Det hele handler om eksperimentering. Det å ikke vite eksakt hva som kommer til å skje er en hovedgrunn til at jeg gjør dette. Med pinhole er hvert bilde du lager et stort spørsmålstegn, avslutter Quinnell.

Slik lager du kamera med en ølboks

Les også: GUIDE: Lag ditt eget pinholeobjektiv (Akam.no)

Foto: Justin Quinnell

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen