(Bilde: Shutterstock.com)

Fotograf saksøker Buzzfeed

Krever 3,6 millioner dollar for urettmessig bruk av bilde.


Buzzfeed er en samleside for alt som rører seg på den store webben. Men ikke alle liker at siden plukker og samler bilder og annet innhold.

Nå saksøkes det selvtitulerte «medieselskapet for den sosiale tidsalderen» av en fotograf hvis bilde skal ha blitt brukt urettmessig.

Makserstatning

Faksimile: Buzzfeed

Hele 3,6 millioner dollar er det fotografen Kai Eselein krever for bruken av bildet hans i artikkelen The 30 Funniest Header Faces. Bildet, som du kan se her, er i etterkant fjernet fra artikkelen.

Til britiske The Guardian forteller Eselein at han i søksmålet har bedt om den maksimale mulige erstatningen som loven åpner for, men at han overlater til retten å avgjøre hvor mye han har krav på – hvor noe i det hele tatt.

Eselein holder Buzzfeed ansvarlige, både for Buzzfeeds opprinnelige publisering av bildet, og for de andre sidene som i etterkant har plukket opp bildet. Regnestykket han presenterer i søksmålet er 150 000 dollar for hver av de 23 sidene, pluss en tilsvarende sum for «medvirkende krenkelse» fra luuux.com.

Også tidligere har Buzzfeed vært gjenstand for søksmål grunnet antatt urettmessig bruk av bilder. 

Flickr-bilder

Buzzfeed selv, via gründer Jonah Peretti, hevder deres bruk av bildene går under det som i USA kalles «fair use». Det kan sammenlignes med den norske sitatretten, som gir rett til å sitere fra et verk uten å be om tillatelse i forkant, så sant det nye verket har en «selvstendig verkshøyde».

Bildene henter Buzzfeed fra bildebyråer som Reuters og Getty, men også fra sosiale bildedelingstjenester som Flickr og Tumblr. Hos sistnevnte går det ikke nødvendigvis frem hvem som er opphavsperson til bildet.

Dersom Buzzfeed blir kjent erstatningsansvarlige for bruken av Eseleins bilde, gjenstår det å se hva konsekvensene blir for både Buzzfeed og de mange tilsvarende tidssluksidene der ute.

Les også: Inspirasjon eller plagiat – hvor går grensa?

(Kilder: The Guardian, paidcontent.org, popphoto.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen