Fotoessay Large Magnet Facility

En ferdig superledende magnet. Vi besøkte fabrikken der de lages. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Slik lages superledende magneter

De skal lede store mengder strøm, holde 271 kuldegrader og bli smått radioaktive.

Hardware.no/Genève: Dypt under bakken i Genève, på grensen mellom Frankrike og Sveits, suser protoner – en av universets mindre byggesteiner – rundt i en lang sirkel med tilnærmet lysets hastighet. De er en del av det gigantiske eksperimentet Large Hadron Collider, som har som oppgave å løse noen av universets største mysterier.

ATLAS er en av de imponerende store detektorene der protonstrålene i magnetene føres sammen til en frontkollisjon. Den er 46 meter lang og 25 meter høy, og måler på det meste 1000 millioner partikkelkollisjoner hvert eneste sekund.
ATLAS er en av de imponerende store detektorene der protonstrålene føres sammen til en frontkollisjon. Den er 46 meter lang og 25 meter høy, og måler på det meste 1000 millioner partikkelkollisjoner hvert eneste sekund. Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På fire punkter langs den totalt 27 kilometer lange og sirkulære maskinen finner vi gigantiske eksperimenter på flere tusen tonn. De er kanskje de mest imponerende skuene ved LHC, men de mindre delene av det hele har en minst like viktig oppgave. For på ett eller annet vis må jo protonene oppnå tilnærmet lysets hastighet, samle opp en betydelig mengde energi og holdes på stø kurs langs den lange banen, før de møtes i en heftig frontkollisjon.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (14)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen