Huawei pleide å være gode på rimelige telefoner for deg som er budsjettorientert. De er i grunnen fortsatt det, men med Mate RS er de faktisk også dyrest på markedet.
Fotoessay
Huawei pleide å være gode på rimelige telefoner for deg som er budsjettorientert. De er i grunnen fortsatt det, men med Mate RS er de faktisk også dyrest på markedet. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Hils på den dyreste vanlige mobiltelefonen du kan kjøpe

Huawei og Porsche cruiser forbi Apple på prislista, men er den verdt dobbelt så mye som P20 Pro?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For noen år siden var det nærmest utenkelig at Huawei skulle dukke opp med mobiltelefoner til titalls tusen kroner. Det virket like utenkelig at de skulle konkurrere med Apple om kvaliteten på produktene.

Begge inntrykk står for fall. For det første har de P20 Pro med et fabelaktig kamera, flott design og like god brukeropplevelse. Med en prislapp på 8500 kroner er den dyr, men gjør klar til bakoversveis: Mate RS Porsche Design kommer til Norge, som eneste marked i Nord-Europa.

Prislappen blir heftige 17 000 kroner, eller 19 000 hvis du synes minste utgave blir litt vel eh ... billig.

Huawei har tidligere hatt Porsche Design-modeller i salg. Og når logoen til og med pryder Oslos T-banetog er vel Norge et naturlig land å selge slike saker i. Men tidligere må vi ærlig konstatere at det bare har vært en enkel måte å bruke opp veldig mye mer penger enn på en vanlig utgave av samme telefon.

Forskjellene i maskinvare og ytelse var nesten helt fraværende. For det meste har det vært endringer i utseendet på produktene det har handlet om, og i de fleste tilfeller har de også vært små. Ser vi tilbake til Mate 10 Pro, for eksempel, var fargestripen rundt kamerafeltet vertikal i stedet for horisontal på den ordinære modellen. I tillegg hadde den dobbel mengde lagringsplass og en fyldigere eske med tilbehør. Det var ingen annen forskjell på en Mate 10 Pro og en Mate 10 Pro Porsche Design.

Mate RS er faktisk den første telefonen i vanlig norsk salg som har fingerleser bygget inn i skjermen. I Asia har produsenten Vivo satset hardt på teknologien, og det gikk lenge rykter om at Galaxy S9 ville få fingerleser i skjerm uten at det faktisk dukket opp. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Trådløs hurtiglading er blant funksjonene Mate RS er alene om i Huaweis mobilutvalg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Denne gang er det heldigvis langt flere forskjeller på Porsche Design-varianten og de andre telefonene selskapet har i salg.

Her er Mate RS bedre enn P20 Pro:

  • Fingeravtrykksleser i skjermen
  • ... og fingeravtrykksleser på baksiden
  • Høyere oppløst OLED-skjerm
  • 256 eller 512 GB lagringsplass mot P20 Pros 128 GB
  • Trådløs lading (Qi, 15W/hurtiglading)
  • Vesentlig bedre stereolyd
  • Heatsink-kjøling av interne komponenter

Her er noen andre forskjeller på de to:

  • Mate RS kommer med «alt» inkludert, trådløs lader, ekstra reiselader, deksel etc.
  • Lett tilpasset menydesign (mørkere ikoner og menyvalg)
Ville du betalt dobbelt så mye for den grunnleggende funksjonaliteten i P20 Pro? Det ville kanskje ikke jeg. Men for en gangs skyld får du også mer maskinvare når du punger ut for Porsche-logoen i et teknoprodukt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En fyldig oversikt over hvor godt ulikhetene faktisk fungerer kommer. Men i første omgang skal det handle litt om designen, som jo tross alt er det telefonen kanskje først og fremst selges på.

For her snakker vi om en voksen telefon som ved første øyekast kanskje ser aller mest ut som en Galaxy S9+ fra Samsung. Den har kurvet skjerm slik S9-modellene har, og den har ikke busslommen øverst slik iPhone X og P20 Pro har. I stedet har den en smal ramme, igjen som på Galaxy S9.

I dagene jeg har brukt Huaweis dyreste flaggskip har jeg vist den frem flittig. Og ristet på hodet like mange ganger.

– Denne koster 17 000 kroner. Hva synes du?

Spørsmålet har vært mer enn litt ledende. Svaret jeg ventet meg har hver gang vært lett hoderysting og referanser til Samsungs toppmodeller. I stedet har det nær samstemmige svaret vært skryt av designen - og pussig nok; kritikk av Porsche Design-logoen på forsiden. Den mente to av mine offer fikk telefonen til å se utdatert ut.

Design er åpenbart en smakssak. Så her har du en rekke bilder av Huaweis mobil-Porsche. Syng gjerne ut om hva du synes om designen i kommentarfeltet under.

Markedets dyreste mobilvarianter kommer fra Apple og Huawei. iPhone X og Mate RS Porsche Design koster begge særdeles mye, og der Apple stopper rundt fattigslige 14 000 kroner for sin heftigste toppmodell tøyer Huawei strikken noen tusenlapper lenger og tar 19 000 kroner for sitt definitive flaggskip. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flere bilder av Mate RS Porsche Design

Vi hadde ikke en ordentlig Porsche for hånden, så vi la i stedet telefonen på denne mildt fjonge mannevesken. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Fra venstre: Huawei P20 Pro, Mate RS Porsche Design og Samsung Galaxy S9+. Ønsker du bare designen fra Mate RS er Samsungen det nærmeste du kommer. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
To ladere, to ladekabler, hodetelefoner og skinndeksel. Det er greit med tilbehør oppi esken. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Dekselet som følger med i esken finnes i tilsvarende versjon til P20 Pro, og har et lite vindu som slipper gjennom grunnleggende informasjon. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
De fleste jeg har vist Mate RS til har skrytt av designen, selv om jeg har forsøkt å stille ledende spørsmål i negativ retning. Er denne virkelig verdt 17 000 kroner?! (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Mate RS og Apple iPhone X. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Hæ? Har ikke mobilen din ekthetsbevis? Jaja, deg om det! (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Vi måtte ta enda et bilde av Huawei og Apples kamphaner. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Trådløs lader - også den med Porsche Design-logo på. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)
Hvis du bare vil ha ytelsen, kameraet og fett design slipper du unna med halvparten om du velger P20 Pro. (Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen