Fotoessay CLIC

Hos CERN tar de ikke lett på det når de skal bygge teknologidemoer. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

En vakker dag kan denne maskinen bli fem mil lang

Først må bare forskerne finne ut om den fungerer.

Hardware.no/Genève: Det er kanskje den kolossale Large Hadron Collider (LHC) som er kongen av gigantmaskinene i dag, men den kan etter hvert bli vippet av tronen. Forskerne på CERN, med sine voksne budsjetter og enda mer velvoksne planer, har nemlig enda større prosjekter i sikte.

Ett av disse prosjektene går ut på å bygge en femti kilometer lang akselerator til 30 milliarder kroner, grave den ned mellom 100 og 150 meter under de sveitsiske Jura-fjellene, for så å bruke den til å smadre elektroner mot hverandre ved ekstreme energinivåer. Det er bare én ting de må finne ut av først, og det er om maskinen vil kunne fungere.

For å finne ut av dette har de laget CLIC-eksperimentet. Denne maskinen er bare 50 meter lang, men skal vokse til tusen ganger så mye hvis det altså viser seg at den gjør sånn cirka det forskerne forventer.

27 kilometer erstatter hele solsystemet

Grunnen til at LHC må få en større og fullstendig snorrett storebror er at forskerne nå må utføre oppgaver den ikke er egnet for. I LHC kolliderer man nemlig protoner mot hverandre, noe som en av forskerne vi såvidt får vekslet noen ord med beskriver som en «grisete» prosess. Protoner består nemlig av mye annet rart, som for eksempel gluoner, mens elektroner er langt greiere å forholde seg til.

Elektroner vil både være lettere å få opp i alvorlige hastigheter, og splitte seg opp i færre mulige bestanddeler når de kolliderer med hverandre. Det er imidlertid ikke så lett å bøye en elektronstråle, så i motsetning til LHC kan ikke en elektron-kolliderer være rund. Da må den være lang – veldig, veldig lang.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (3)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen