Fotoessay CERNs teknologigravplass

Lenge før vi ser noe til selve parken, legger vi merke til en diger, sølvskimrende kuppel som nesten rekker opp til tretoppene. Mon tro hva det kan være? (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Her plantet de kolossene som endret vitenskapen

Når CERN demonterer utstyret sitt har det som regel litt av en historie å fortelle.

Hardware.no/Genève: Van Hove Square er navnet på en liten grønn park på CERN sitt Meyrin-campus i Sveits. Det er ikke særlig mange slike å spore hos CERN, så parken er i seg selv et litt uvanlig syn – men enda mer uvanlige er parkdekorasjonene. Rundt omkring på gresset står det nemlig en rekke kolossale installasjoner av et slag som du garantert ikke vil snuble over på noe friluftsområde i Norge.

Her finner vi nemlig roten til en rekke av de teknologiske tingene vi i dag er fullstendig avhengige av. Vi snakker om Microcosm Science Garden, en del av en utstilling hvor CERN har utplassert vitenskapelig utstyr som var i bruk mellom 1964 og 1998 – og som dermed var med på å forme behovet for World Wide Web, som er en av CERNs mest kjente oppfinnelser.

Store maskiner for store prestasjoner

Forskerne her har imidlertid gjort langt flere gjennombrudd enn å «bare» la oss organisere informasjon på en kjempegrei måte, og instrumentene i denne parken bidro på mange vis til at de ble i stand til å sette seg inn i hvordan verden og universet fungerer. Mye av utstillingen er rett og slett plukket ut av LEP-akseleratoren, en av de største partikkelakseleratorene som noen gang er bygd av mennesker.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen