Den store tredomen er det første som møter oss når vi ankommer utenfor CERNs Meyrin-campus, kvelden før portene åpnes for almuen.

Fotoessay CERN

Den store tredomen er det første som møter oss når vi ankommer utenfor CERNs Meyrin-campus, kvelden før portene åpnes for almuen. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Her skjer verdens største fysikkeksperiment

Vi fikk komme inn i CERNs inneste gemakker.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.

Lyst til å lese mer? Få fri tilgang, ny og bedre forside og annonsefritt nettsted for kun 49,- i måneden.
Prøv én måned gratis Les mer om Tek Ekstra
Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hardware.no/Genève: Antallet varmegrader i lufta er slett ikke forenlig med datoen på kalenderen, og luftfuktigheten er ubehagelig høy. Slikt er det imidlertid vanskelig å bry seg om når en står og ser på den kolossale domen i tre som står innenfor et gjerde ved utkanten av Genève.

Vi er nemlig på besøk hos en av verdens største og mest imponerende forskningsinstitusjoner. CERN, det europeiske senteret for atomforskning, åpner for første gang på flere år dørene for publikum, og som etter alt å dømme de eneste norske journalistene blir vi nesten lamslåtte av all høyteknologien vi skal få se.

I bresjen for ny teknologi

CERN har en lang historie med å lede an for ny vitenskap på flere felt, og det var blant annet her World Wide Web ble født. Medisinske apparater videreutvikles, mekanikkens grenser tøyes, og mens vi står utenfor porten vet vi at hundre meter under føttene våre ligger den 27 kilometer lange tunellen som huser LHC-eksperimentet.

Utallige andre eksperimenter holder også hus i en av de flere hundre – nokså forvirrende nummererte – byggene, som dekker et område på størrelse med en liten norsk by. Fremover kommer vi til å gi deg en rekke saker om alle disse tingene, men til å begynne med starter vi med vårt aller første fotoessay noen gang – hvor vi skal fortelle mer om både CERN og om de åpne dagene, OpenDays, hvor vi var på besøk.

Les videre under bildene, og pass på å få med deg de neste sidene også:

CERN sine områder, på grensen mellom Sveits og Frankrike, regnes som internasjonalt territorium. Det betyr blant annet at det står vaktposter rundt og passer på alle innganger, og at hverken sveitsisk eller fransk politi har adgang til området med mindre de blir invitert. For vår del innebar det også hyppige tekstmeldinger med prisliste for hvert av de to landene, ettersom vi jo drev og spaserte frem og tilbake over landegrensen flere ganger om dagen.
CERN sine områder, på grensen mellom Sveits og Frankrike, regnes som internasjonalt territorium. Det betyr blant annet at det står vaktposter rundt og passer på alle innganger, og at hverken sveitsisk eller fransk politi har adgang til området med mindre de blir invitert. For vår del innebar det også hyppige tekstmeldinger med prisliste for hvert av de to landene, ettersom vi jo drev og spaserte frem og tilbake over landegrensen flere ganger om dagen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Når man er på internasjonalt territorium må en nesten ha sitt eget opplegg for å holde orden. På CERN er det senterets eget brann- og redningsvesen som ivaretar sikkerheten til de flere tusen ansatte; hvorav en god slump faktisk bor inne på området.
Når man er på internasjonalt territorium må en nesten ha sitt eget opplegg for å holde orden. På CERN er det senterets eget brann- og redningsvesen som ivaretar sikkerheten til de flere tusen ansatte; hvorav en god slump faktisk bor inne på området.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Store rørledninger snirkler seg langs ytterkantene av området. Tidvis forsvinner noen ned i bakken, mens andre smyger seg inn mellom – og over – bygninger. Disse rørene frakter ut fra hva vi kunne forstå gass for å kjøle ned de lineære partikkelakseleratorene – LINAC 2 og 3 – som befant seg like i nærheten.
Store rørledninger snirkler seg langs ytterkantene av området. Tidvis forsvinner noen ned i bakken, mens andre smyger seg inn mellom – og over – bygninger. Disse rørene frakter ut fra hva vi kunne forstå gass for å kjøle ned de lineære partikkelakseleratorene – LINAC 2 og 3 – som befant seg like i nærheten.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Bygningene hos CERN er funksjonalistiske til det ekstreme. Utstyret på innsiden er kanskje det ypperste som finnes, men pynt – eller et strøk maling i ny og ne, for den saks skyld – har ikke spesielt høy prioritet. Under akkurat dette spesielt utseende taket fant vi etter hvert flere av de lineære akseleratorene som mater den store LHC-ringen med protoner.
Bygningene hos CERN er funksjonalistiske til det ekstreme. Utstyret på innsiden er kanskje det ypperste som finnes, men pynt – eller et strøk maling i ny og ne, for den saks skyld – har ikke spesielt høy prioritet. Under akkurat dette spesielt utseende taket fant vi etter hvert flere av de lineære akseleratorene som mater den store LHC-ringen med protoner.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
CERN er et høyst internasjonalt prosjekt, og de 20 medlemslandene har mulighet til å få mye igjen for sine bidrag. I tillegg til selve forskningsresultatene går mye av budsjettet tilbake til industrien i landene, og dette bygget som er under oppføring er ett eksempel; med deltakelse fra både italienske, nederlandske og franske entreprenører.
CERN er et høyst internasjonalt prosjekt, og de 20 medlemslandene har mulighet til å få mye igjen for sine bidrag. I tillegg til selve forskningsresultatene går mye av budsjettet tilbake til industrien i landene, og dette bygget som er under oppføring er ett eksempel; med deltakelse fra både italienske, nederlandske og franske entreprenører.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Korridorer som denne strekker seg gjennom de fleste bygningene på CERN. Mer eller mindre mørklagte, og utført mer eller mindre etter 60-talls designparadigme for gymsaler, skal de likevel ikke undervurderes. Som vi snart skal komme tilbake til, var det nettopp i en slik korridor at den delen av Internett de aller fleste av oss bruker i dag ble født.
Korridorer som denne strekker seg gjennom de fleste bygningene på CERN. Mer eller mindre mørklagte, og utført mer eller mindre etter 60-talls designparadigme for gymsaler, skal de likevel ikke undervurderes. Som vi snart skal komme tilbake til, var det nettopp i en slik korridor at den delen av Internett de aller fleste av oss bruker i dag ble født.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Selv om CERN sine campus er gigantiske, og har egne veinett med både rundkjøringer og parkeringsplasser, er sykkelen et populært fremkomstmiddel. CERN har også flere tusen sykler de låner bort til sine ansatte, helt gratis – bortsett fra i sommermånedene, hvor etterspørselen nok er hakket høyere enn rundt jul.
Selv om CERN sine campus er gigantiske, og har egne veinett med både rundkjøringer og parkeringsplasser, er sykkelen et populært fremkomstmiddel. CERN har også flere tusen sykler de låner bort til sine ansatte, helt gratis – bortsett fra i sommermånedene, hvor etterspørselen nok er hakket høyere enn rundt jul.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Bli med over på neste side, så ser vi på hva CERN OpenDays har å by på »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Til toppen