Fotoessay CERN

Den store tredomen er det første som møter oss når vi ankommer utenfor CERNs Meyrin-campus, kvelden før portene åpnes for almuen. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Her skjer verdens største fysikkeksperiment

Vi fikk komme inn i CERNs inneste gemakker.

Hardware.no/Genève: Antallet varmegrader i lufta er slett ikke forenlig med datoen på kalenderen, og luftfuktigheten er ubehagelig høy. Slikt er det imidlertid vanskelig å bry seg om når en står og ser på den kolossale domen i tre som står innenfor et gjerde ved utkanten av Genève.

Vi er nemlig på besøk hos en av verdens største og mest imponerende forskningsinstitusjoner. CERN, det europeiske senteret for atomforskning, åpner for første gang på flere år dørene for publikum, og som etter alt å dømme de eneste norske journalistene blir vi nesten lamslåtte av all høyteknologien vi skal få se.

I bresjen for ny teknologi

CERN har en lang historie med å lede an for ny vitenskap på flere felt, og det var blant annet her World Wide Web ble født. Medisinske apparater videreutvikles, mekanikkens grenser tøyes, og mens vi står utenfor porten vet vi at hundre meter under føttene våre ligger den 27 kilometer lange tunellen som huser LHC-eksperimentet.

Les kommentarene (14)

Gå til side

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen