Test

Fotobøker fra Lonely Planet

Foto: Lonely Planet Images

Bøkene har fått titlene ”People Photography” av Michael Coyne og ”Landscape Photography” av Peter Eastway. De finnes foreløpig bare på engelsk i solid paperback-utgave, og er på ca 170 sider hver.

Rik på bilder
Når du åpner og begynner å bla i bøkene er det første som slår deg alle de fine bildene. Bøkene er fylt til randen med flotte bilder som gjennomgående brukes til å illustrere poenger og til å inspirere leseren.

Det viktigste i bøkene er likevel det som er skrevet. Begge bøkene er delt i kapitler som tar for seg utstyr, planlegging, tekniske aspekter og ulike motivtyper. ”Landscape Photography” har også et kapittel om etterbehandling av bildene.

Mye informasjon
Bøkene er skrevet for vanlige amatører. Det er ikke avgjørende at du har forferdelig dyrt utstyr, eller all verdens erfaring. Det som er viktig er at man er interessert i å eksperimentere, og jobbe litt for å bli bedre. Til det bruket er disse bøkene fine.

En ting vi savnet i ”People Photography” var mer henvisning til bruk av digitalt utstyr. Etter å ha bladd, grovlest og finlest boka, finner vi kun én henvisning til digitalfotografering, og det er at på til i en parentes. Det er derfor mye henvisninger til valg av film og bruk av filtre.

”Landscape Photography” har tatt mer høyde for bruk av digitalkameraer, og omtaler dette på lik linje med analoge kameraer. På slutten, i kapitlet om etterbehandling, er det meste av plassen viet digital behandling av bildene på en datamaskin. Bra.

Utover dette klarte vi ikke å finne noen store mangler ved bøkene. De tar for seg omtrent alle tenkelige aspekter ved fotograferingen, alt fra det tekniske om valg av utstyr, eksponeringer og komposisjon til avsnitt om fotografering av ulike typer motiver under ulike forhold. Det gis tips innenfor hvert avsnitt, for at det skal være lettere for deg å få tatt interessante bilder i alle situasjoner.

Hvis det er noe vi følte manglet, så må det være at noen av avsnittene blir litt korte, for å få plass til litt informasjon om flest mulig områder. Siden bøkene er trykket på tjukt papir i paperbackutgave, egner de seg ikke spesielt godt til å bruke i felten, og da hadde det ikke gjort noe om de var større, og inneholdt enda mer informasjon. Til gjengjeld gjør det bøkene lette å lese, og enkle å finne fram i.

Foto: Lonely Planet Images

Gir fasitsvar
I ”People Photography” synes vi det er litt for mange ”fasitsvar” – ”slik skal du gjøre det, for det er best”. Vi er ikke så veldig glade for det, for det tar bort mye av kreativiteten. Det er fint med råd om hva som vanligvis er bra, men innen fotografering, er det viktigste at man alltid ser etter nye muligheter. Når forfatteren, under bildet på side 119, skriver ”Den riktige eksponeringen i en slik situasjon er f/16 og lukkertiden satt til det samme som ISO-verdien på filmen”, begynner vi å lure litt. Blir det feil hvis du ønsker mindre dybdeskarphet, og dermed bruker en større blenderåpning? Det er en fin tommelfingerregel om eksponering i den typen lys, men når det presenteres som ”korrekt”, og ikke som et forslag, da tar man bort gleden ved å eksperimentere, og kreativiteten man stiller med i utgangspunktet.

”Landscape Photography” har en annen holdning. Den peker ut en mulig retning for deg, som du kan velge å gå og utforske på egen hånd, i stedet for at du blir fortalt hva du bør gjøre. Vi liker den tilnærmingen bedre.

Dersom du ikke er en meget erfaren fotograf innen noen av disse områdene fra før, vil du garantert finne nyttig informasjon i dem. De er breddfulle av gode tips og inspirerende bilder som bare venter på å bli benyttet.

”Landscape Photography” anbefaler vi på det varmeste. ”People Photography” ligger et nivå under i og med at de ikke har tatt hensyn til digital fotografering, og også er litt dikterende i sine tips. Men det er ikke vesentlig at det mangler informasjon om digitalfotografering, siden metodene i stor grad er de samme. Så hvis du kan ta forfatterens diktering som velmente råd og tips, så ser vi ingen grunn til å ikke anbefale denne også.

Bøkene er tilgjengelige i velutstyrte bokhandler og på nettet, og koster under 160 kroner. Denne prisen gir mye for pengene.

Landscape Photography Peter Eastway 2005 ISBN 1 70459 699 2
People Photograhy Michael Coyne 2005 ISBN 1 70459 541 6

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen