Fotballklubb nekter fotografer adgang

"I dag trykker vi det mest ensidige kampreferat i The Suns historie" skrev avisen The Sun på mandag. Kampen mellom Southampton og Plymouth ble omtalt i avisen uten at førstnevntes lag eller spillere ble nevnt i det hele tatt.

Årsaken til den åpenbare boikotten er Southamptons nye mediepolitikk. Før sesongstart på søndag kunne nemlig styreformann Nicola Cortese fortelle at det kun var ett bildebyrå som fikk akkreditering til lagets hjemmekamper. Interesserte medier måtte dermed kjøpe bilder fra dette byrået.

Avgjørelsen ble møtt med vantro og sjokk i pressen. Flere aviser sa de ikke ville kjøpe de «offisielle» bildene, og styreformann Cortese ble i harde ordlag kritisert.

Uventet motstand

Bildebyrået Digital South var de som skulle få æren av å fotografere på Southamptons hjemmebane St. Mary's. Men også her møtte Cortese uventet motstand. Byråsjef Robin Jones nektet nemlig av prinsipielle årsaker å signere avtalen.

- Robin og hans kollegaer burde bli takket av alle sportsjournalister for å ta et vanskelig, prinsipielt standpunkt, sier Steven Downes i Sports Journalists' Association til Amateur Photographer.

Downes hyller avgjørelsen som i disse økonmisk harde tidene kan koste bildebyrået dyrt.

Chris Robinson tegnet kampen for The Herald. Foto: Faksimile Thisisplymoth.co.uk
Chris Robinson tegnet kampen for The Herald. Foto: Faksimile Thisisplymoth.co.uk

Kreative løsninger

Selv om Digital South ikke ville spille på lag med Southampton, stod mediepolitikken fortsatt ved lag da sesongen ble sparket i gang på søndag. Det var dermed duket for kreative løsninger hos avisene.

Lokalavisen til det gjestende laget Plymouth Argyle, The Herald, hyret inn en avistegner. Under kampen benket han seg foran fjernsynsskjermen med papir og fargestifter, og karikerte kampens høydepunkter i beste tegneseriestil.

- Det er skandaløst at en fotballklubb blokkerer fotografers mulighet til å dekke noe som er så viktig, og av så stor interesse for mange mennesker, uttalte redaktør Bill Martin til egen avis i forbindelse med kampen.

Både The Sun og The Herald fikk i etterkant av kampen tilgang til bilder tatt av Plymouths egen fotograf. Tegningene fra kampen ble likevel også brukt ettersom bildene bare var av Plymouths egne spillere.

Les også: Fotograf utestengt fra metroen på livstid

Les også: Hvor går grensen?

Les også: Hevder britisk politi bryter menneskerettighetene

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen