Fotball-EM: Slik lages TV-bildene

Sist uke satt vi på rad 11 på Stadion Salzburg Wal-Siezheim, for anledningen kledd i svensk fotballtrøye. Vi brølte omkapp med 31.000 tilskuere når Zlatan Ibrahimovic og Petter Hansson banket inn 2-0 for Sverige mot Hellas. Vi så fotball-EM i Live Definition!

TV-fotball i High Definition kan slett ikke matche en stol på rad 11, selv om årets fotballsendinger i HD med 1080i og 5.1-surroundlyd fra Canal Digital, og i vanlig SD fra TV 2, overgår alt vi tidligere har sett. Hvordan er det mulig å lage så fantastiske TV-bilder?

UEFA har tatt full kontroll
Tidligere hadde arrangørlandene selv ansvar for å produsere fotball-EM: - Med HDTV ble det rett og slett ikke bra nok, sier administrerende direktør Alexandre Fourtoy i UEFA Media Technologies. Media-organisasjonen er opprettet av den europeiske fotballunionen UEFA som har investert 50 millioner euro for å kunne ta full kontroll med TV-sendingene. 180 kringkastere i Europa og resten av verden er deres kunder.

Fiber i mil etter mil

I Norge er det Telenor Broadcast og Canal Digital som sammen med TV 2 har rettighetene til å vise fotball-EM på direkten. Canal Digital inviterte Teknofil til å besøke UEFA Media Techologies i Wien. Der har UEFA opprettet et midlertidig, 12.000 kvadratmeter stort kontrollsenter inne i en diger messehall.

Kontrollsenteret mottar massive HD-signaler og 5.1-surroundlyd fra fotball-EMs åtte stadioner i Østerrike og Sveits. Til hvert stadion har UEFA trukket mil etter mil med 30 Gbps fiberkabler.


Informasjonsansvarlig Geir Holen i Canal Digital Norge i solidarisk antrekk på Stadion Salzburg.


30 HD-kameraer på stadion
Rundt hver eneste gressmatte har UEFA rigget opp hele 30 HD-kameraer og 30 mikrofoner. I tillegg har hver kommentator egen mikrofon. Det kan være 80 av dem på hvert stadion.

Til sammenlikning bruker TV 2 i Norge maksimalt 16-20 kameraer når de produserer landskamper. Hovedkampen i Tippeligaen produseres med 12 kameraer, mens øvrige kamper går med 3-6 kameraer.

Highspeed og beauty shots
Under fotball-EM har de 30 HD-kameraene svært spesialiserte oppgaver:
• Mens hovedkameraene sørger for oversikts- og nærbilder av hele banen, dekker andre kameraer bare området foran mål, midtbanen og langs kantene.
• Andre kameraer tar kun nærbilder av spillerne, eller filmer publikum og trenerbenken.
• Verdens første highspeed HD-kameraer er også i sving med å vise lynskarp slow motion med 1000 bilder i sekundet.
• I en wire 21 meter over banen seiler et spidercam med fugleperspektiv.
• Utenfor stadion står kameraer på høye kraner som viser "beauty shots" av stadion før kampen og i pausen. Noen ganger brukes også helikopter.


Med 30 HD-kameraer i sving er det ikke rart at resultatet blir bra. Her er plasseringen av de forskjellige kameraene. 


Wien har full kontroll
Kameraene sender sine bilder via fiberkabelen til glassburet Main Control Center i messehallen i Wien. Der sitter erfarne TV-produsenter foran en vegg med skjermer og velger ut hva vi skal få se. Alt blir mikset med TV-grafikk, men de lokale kringkasterne bestemmer hvor mye de vil vise: - Italienerne vil ha rene TV-bilder uten grafikk, mens nordeuropeerne vil ha alt, sier Alexandre Fourtoy.


I glassburet Main Control Center velger TV-produsenten ut hvilke bilder vi skal få se. 


Sporingskameraer følger spillerne
Hos UEFA Media Technologies får vi også vite at statistikken blir laget uten at spillerne må løpe rundt med radiosendere i skoene:
16 stasjonære, stereoskopiske sporingskameraer på banen og et datasystem følger automatisk hver spillers bevegelser, måler ballens hastighet, avstand til mål, antall skudd på mål og mye mer. Operatørene sørger for at kameraene alltid følger rett spiller. De 16 kameraene kommer i tillegg til de 30 andre.

Enn om strømmen går?
- Kameraene får strøm fra våre egne generatorer utenfor stadion, forteller Alexandre Fourtoy. Tre separate systemer står klar i tilfelle noe svikter. TV-signalene sendes også via satellitt som backup. - Ett av hovedkameraene har dessuten separat strømforsyning og kommunikasjonslinje. Dermed kan det filme uansett hva som skjer med de andre, forteller Fourtoy til Teknofil.

TV-TV, mobil-TV og web-TV
I tillegg til TV-sendingene, produserer UEFA Media Technologies nettstedet www.euro2008.com, web-TV, mobil-TV og mye mer. - Vi utnytter teknologien optimalt for å kunne tilby alle slags fotballopplevelser: TV leverer alt, mobil-TV leverer krydder, mens interaktivt web-TV er muliggjør chatting med andre fotballfans, sier Fourtoy.


Pokalen står nypusset og klar i lokalene til UEFA Media Technologies.


TV-kompetansen føres videre
Under fotball-EM er UEFA Media Techologies bemannet med 2400 mennesker. Etter finalen 29. juni rives kontrollsenteret. De fleste medarbeiderne forsvinner til andre oppgaver. 180 høykvalifiserte medarbeiderne blir igjen. De fortsetter med å produsere Champion League og andre fotballkamper i samarbeid med lokale TV-selskaper.

High Defininition eller Live Definition?
De fantastiske TV-bildene fra årets fotball-EM er resultatet av den mest avanserte TV-produksjonen i europeisk fotballs historie. Vi får alle glede av den, uansett hva slags TV vi har i stua.

HD-skjerm med surroundanlegg leverer mer virkelighetstro opplevelser enn noensinne. Ingen HDTV kan likevel erstatte fotball i Live Definition, selv om det verken har nærbilder, repriser eller kommentator. Men på stadion er det fotballfansen som høylytt kommenterer spillets gang. 


Mens vi ventet på vårt rutefly i Innsbruck, landet et privatfly som var betraktelig større enn de mange andre på flyplassen: Chelsea-eieren Roman Abramovitch brukte sin egen Jumbo-jet. 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen