Forvirret skriver endrer dokumenter du skanner
(Bilde: Arve Bettum, Shutterstock)

Forvirret skriver endrer dokumenter du skanner

IT-ingeniør har kommet over en snodig feil ved flere modeller.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Om du trodde at arket du legger i en kopimaskin ville spyttes ut av skriveren som en identisk kopi, må du kanskje tro om igjen. IT-ingeniøren David Kriesel har nemlig funnet ut at en serie med Xerox-printere i lengre tid kan ha endret noe så vitalt som tall i dokumenter når de skannes, og det har ikke vært lett å oppdage.

Da han skulle kopiere opp et sett med plantegninger til en bolig, oppdaget han plutselig at det største rommet på etasjen hadde blitt minst – iallfall om man stolte på kvadratmetermålingene. Under Kriesels enkle forsøk på å kopiere plantegningene hadde nemlig skriveren endret antallet kvadratmeter fra 21,11 til 14,13.

Dokumenter får nye verdier

Xerox er en av de største og kanskje mest kjente skriver-produsentene, og modellene som er påvirket skal være normale modeller for mellomstore bedrifter. Kriesel har selv funnet feilen under flere forsøk med modellene Xerox WorkCentre 7535 og 7556, mens flere brukere har rapportert om lignende problemer med andre modeller.

Som Kriesel påpeker i sitt blogginnlegg, er det en rekke situasjoner der det er kritisk at en kopi av et dokument faktisk er en kopi, og at det ikke blir endret underveis. I hans tilfelle ble arealmålene til en plantegning endret, men verre hadde det vært om de individuelle lengde- og breddemeterne hadde fått nye tall før de ble levert til en entreprenør. Fakturaer som kan ha fått nye verdier i en kopiprosess nevnes også som et eksempel.

Selv om Xerox-skriveren kunne finne på å bytte ut hvilke tall som helst tall, viste en rekke forsøk at det primært var tallene 6 og 8 som ble byttet om. Ved ett eksempel har Kriesel kopiert opp kostnadstabeller der 65,40 har blitt til 85,40.

Bekrefter problemet

Etter at problematikken ble dokumentert og publisert på nett, tok Xerox kontakt med Kriesel. Etter en konferansesamtale med både toppsjefer og systemarkitekter fikk de identifisert problemet – et problem Xerox kort tid senere sendte ut en pressemelding om for å bekrefte.

– Vi tar dette problemet veldig seriøst. Problemet stammer fra en kombinasjon av komprimeringsnivåer og oppløsningsinnstillinger, skriver selskapet i en pressemelding.

Selskapet forklarer videre at de nevnte skriverne sendes fra fabrikken med et komprimeringsnivå og en oppløsning som lager skannede filer som er optimale for å både se på og skrive ut, samtidig som de har en fornuftig filstørrelse. Problemet skal først oppstå om man senker kvalitetsnivået på skanningen.

Den store synderen skal nemlig være komprimeringsalgoritmen JBIG2, som en rekke aktører i industrien bruker. Algoritmen skal ha byttet ut tall den tror er like, selv om de for det blotte øyet åpenbart ikke er det.

En permanent løsning på problemet med at tall blir byttet ut har ikke Xerox kommet opp med i skrivende stund, men det finnes veier rundt. Ved å sette skriveren til å bruke et høyt kvalitetsnivå skal ikke byttet av tall finne sted. Det vil imidlertid sørge for at filene blir større. For de som da velger et lavere kvalitetsnivå vil Xerox legge til en melding i displayet på skriveren som forklarer at tallbyttet kan finne sted.

Skrivere går mot en helt ny æra:
Med 3D-skriving mener forskere du kan spare tusenvis av kroner »

(Kilde: David Kriesel, David Kriesel 2Xerox)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen