I år skal Ice-mobil endelig annonseres. (Foto: Illustrasjon)

Fortsatt ingen Ice-mobil

Om Ice

Ice bruker den amerikanske CDMA-standarden på frekvensbåndet 450 MHz som tidligere ble brukt som NMT-nett.

Den lave frekvensen gir god rekkevidde, og Ice dekker allerede mellom 70 og 80 prosent av Norges areal med mobilt bredbånd.

Om Ice

Ice bruker den amerikanske CDMA-standarden på frekvensbåndet 450 MHz som tidligere ble brukt som NMT-nett.

Den lave frekvensen gir god rekkevidde, og Ice dekker allerede mellom 70 og 80 prosent av Norges areal med mobilt bredbånd.

Selskapet Nordisk Mobiltelefoni har sitt eget landsdekkende nett for den mobile bredbåndsløsningen Ice. Denne er basert på en annen teknologi med lengre rekkevidde enn Telenors og Netcoms mobilnett, og du fungerer derfor bare på spesielt bredbåndsutstyr fra selskapet.

Ice har siden i 2006 lovet å lansere mobiltelefoner som kan koble seg opp til Ice-nettet, uten at vi ennå har sett noe resultat av dette. Så hva er det egentlig som har skjedd?

NMT fra Telia måtte vekk

Matthias Peter, administrerende direktør i Nordisk Mobiltelefoni, forklarer at det er i Sverige de først og fremst prioriterer mobiltelefoni. Her er dekningen for vanlige GSM-mobiler dårligere enn i Norge, og mange svensker har helt til nyttår brukt det gamle analoge NMT-nettet på 450 MHz-frekvensbåndet for å få bedre dekning. Dette er det operatøren Telia som har tilbudt.

I mellomtiden har Nordisk Mobiltelelefoni sittet med konsesjon for 450 MHz-frekvensen i Sverige, men har bare kunnet bruke en fjerdedel av nettets kapasitet fordi Telia har brukt resten med sitt NMT 450-nett. På nyttårsaften ble imidlertid denne teknologien avslått i Sverige, og Telia-kundene kan ikke lenger bruke NMT-telefonene sine.

Med andre ord er det først nå Nordisk Mobiltelefoni kan bryne seg på hele 450 MHz-båndet, noe som gir mye større kapasitet både for det eksisterende mobile bredbåndet og for mobiltelefoni.

Dette kan være en gylden mulighet, siden mange gamle Telia-kunder kanskje ønsker å bruke 450 MHz-båndet, dersom de for eksempel mangler GSM-dekning.

Annonsering i løpet av året

Peter sier at de senere i år vil komme tilbake med en annonsering av sin mobiltelefonitjeneste i Norge. Men dette vil ha en nisjepreget karakter, og løsningen vil først og fremst appellere til bedrifter som tidligere har brukt lukkede radionett eller lignende for å kommunisere.

Til dette formålet vil også Ice-telefonen få en push to talk-funksjon, som fungerer omtrent som en Walkie Talkie der du og samtalepartneren sender korte stemmebeskjeder til hverandre på tur i i tillegg til vanlig toveis mobilsamtale.

Årsaken til dette er at Ice-nettet er bygget på en helt annen måte enn de vanlige mobilnettene. I GSM-nettet har det vært mye fokus på å lappe små områder som har manglet dekning, mens hver Ice-antenne er ment å dekke et stort område.

- Det kommer til å finnes punkter der kun GSM har dekning, både utendørs og eksempelvis i tunneler eller parkeringshus, sier Peter til Amobil.

(Kilder: Nordisk Mobiltelefoni AB)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen