Fortolling av småpakker skal under hundrelappen

Fortolling av småpakker skal under hundrelappen

Posten forbereder seg på at 350-kronersgrensa forsvinner.

I 2020 blir muligheten til å hente billige pakker inn til Norge momsfritt borte (E24).

Én av de store innsigelsene mot fjerning av den såkalte 350-kronersgrensen har vært at selve gebyret for fortolling koster langt mer enn merverdiavgiften som legges på. Kjøper du for eksempel et produkt til 50 kroner, vil gebyret være på 158 kroner. 

Posten Norge varsler i en pressemelding at det gebyret skal ned. I dag koster det 158 kroner per pakke uansett verdi, mens målet er å få gebyret ned under hundrelappen for pakker med rimelig innhold.

– Dette er en ny situasjon og vi vil jobbe for å unngå at det blir kaos. Vi har startet arbeidet med å forenkle prosessen for tollbehandling av slike småvarer og vil gå i dialog med Tollmyndighetene om dette, uttaler pressesjef John Eckhoff i Posten Norge.

Nye EU-regler på vei

John Eckhoff sier det vil skje endringer i 2021, men i mellomtiden prøver Posten å få prisen for småpakkefortolling ned. Foto: Birger Morken / Posten Norge

Det Posten frykter var at det plutselig ble innført nullgrense og i praksis både gebyr og merverdiavgift på mange pakker, som dermed ville skape kaos i logistikksystemene når de ikke ble avhentet.

Men den nye løsningen vil neppe vare særlig lenge, får vi vite.

– Det er fordi EU jobber med en løsning, som er ventet å komme i 2021, og det vil bety at nettbutikkene i verden tar inn moms for det enkelte landet, og det medfører langt lavere kostnader når import skal foretas.

– Derfor, når politikerne vil ta bort grensen, må vi ha en løsning mellom det og EU-reglene i 2021.

Kan forenkle globalt

– Men dette er EU-regler. Vil ikke de få betydning bare for europeiske land?

– Vi er i verdenssammenheng så små at enorme nettbutikker ute i verden ikke forholder seg til norske regler om moms. Men hvis EU sier at nå er dette standarden vi tar inn avgiftene på - så blir det en internasjonal standard med mye større betydning enn om Norge sto alene, forklarer Eckhoff.

– Så man kan se for seg at også pakker fra USA og Kina er omfattet?

– Det er planen, avslutter pressesjefen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen