Fortolkende fotografi

Fortolkende fotografi

Kreativt påfunn inviterer til tolkning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med en oppgave på New York University som utgangspunkt har Matt Richardson laget noe av det mest besynderlige vi har sett på kamerafronten. The Descriptive Camera (det beskrivende kameraet) er et apparat som fungerer som et ordinært kamera, men i stedet for å produsere et bilde så produserer den en fortolkning (en beskrivelse) av selve scenen.

Det finnes så langt bare ett eksemplar av apparatet. Richardson sier til en kommentar til Akam.no at han ikke hadde planer om å lage flere, men på grunn av all oppstyret kunne han nå tenke seg å lage flere og videreutvikle designen.

Les også: Snart kan du kjøpe kamera på IKEA

The Descriptive Camera
The Descriptive Camera

Rent teknisk bygger The Descriptive Camera på Amazons Mechanical Turk API. Dette API-et bygger på noe Amazon har kalt Human Intelligence Tasks (HITs). Kameraet sender bilder ut som HITs og så er det opp til andre å beskrive bildet. Kameraet er et webkamera koblet til et kretskort som kjører på Texas Instruments Linux-distro BeagleBone. Også tilkoblet er tre LED-statuslamper, utløserknapp og selvfølgelig en liten skriver. Strømmen trekker den fra en 5-volts ekstern tilkobling. De tre LED-lampene skal vise hvor langt man er kommet i prossessen.

Teknikken i kameraet
Teknikken i kameraet

Så hvordan fungerer det? Når utløserknappen trykkes ned tar webkameraet et bilde - akkurat som et vanlig kamera. Men så skjer det noe underlig. Det bildet blir ikke synlig for selve fotografen, men fortolket via HITs. Det som kommer i retur er en utskrift av selve fortolkningen.

Bilde og fortolkning (faksimile fra nettsiden).
Eksempel på hvordan man kan bruke det

Det reiser seg flere filosofiske spørsmål ved denne formen for fotografering. Teknisk sett tar man et bilde, men det som blir framvist er kun en subjektiv fortolkning av hva man har tatt bilde av. Man vet aldri hvem som beskriver bildet og man vet aldri hva man får tilbake som beskrivelse. Hvordan ville Henri Cartier-Bressons velkjente gatebilder vært hvis man skulle forholde seg til rent deskriptive framstillinger av hva som ble avbildet? "Mann prøver å hoppe over en sølepytt" er på langt nær like spennende som det originale motivet.

Teknologisk er dette interessant, men er det positivt for fotografiet som kunstform? Strengt talt er ikke dette fotografering. Ja - man tar en eksponering, men produktet av det hele er en subjektiv beskrivelse av en scene. Det Matt Richardson har gjort er å lage noe vi kan kalle for konseptkunst. Han står for den tekniske utførelsen av et kunstverk som skapes i det man introduserer Internettets kollektive bevissthet. Ved hjelp av andre personers oppfattelse skapes det altså et tekstlig bilde av et fotografisk bilde. Fotografiet har forsvunnet, men tanken av fotografiet henger igjen - og fortolkningen kommer fram.

Kilde: Descriptive Camera, 2012 (Matt Richardson)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen