Test

Forth

Året 1997 slo The Verve med Richard Ashcroft i spissen til med Mick Jagger og Keith Richards- samarbeidet Bitter Sweet Symphony. Dette ble en stor hit, og hjalp bandet med å bli nok et kjent navn innen brit-pop sjangeren – side om side med Oasis, Blur og Pulp. Elleve år etter, med problemer i form av dopmisbruk, hotellramponeringer og interne konflikter innad bandet endelig hadde lagt bak seg, kunne The Verve-gutta konsentrere seg om langt viktigere ting; det fjerde albumet.

...Psykedeliaen er lagt delvis på hylla, men til gjengjeld er fragmenterte noise-elementer høyst tilstedeværende.

Gitaristen Simon Tong forsvant gradvis fra bandet etter fire år, og gikk over til å backe rivalbandet Blur, og i disse tider er han spesielt kjent for å være en av medlemmene av Damon Albarns unavnede suksesskvartett. Richard Ashcroft på sin side har nytt en brukbar solokarriere, og har klart å samle sammen bandet sitt for en fjerde utgivelse på 19 år.

I vinden

Skyer, fargerik himmel, og gjennomført artwork. Dette er det som preger albumet ved første øyekast. Og ved første gjennomlytting får man akkurat også dette inntrykket av musikken; svevende og fargerik. Psykedeliaen er lagt delvis på hylla, men til gjengjeld er fragmenterte noise-elementer høyst tilstedeværende. Sit & Wonder er åpningslåten som ikke skiller seg spesielt ut, med andre ord er den svært behagelig. Løst og ledig, med et hint av neo-psykedelia – dette kler Verve. Love is Noise fenger stort, og kan uten problemer appellere til et bredt publikum med dens veldige pop-fakter. Faktisk kan enkelte deler av "Forth" minne sterkt om Spiritualized, men med en noe nedtonet psykedelisk del. Bitter Sweet Symphony kan skimtes gjennom flere låter, samtidig som musikerne denne gangen har gjort noe helt annet.

Høyt oppe i skyene - med beina plantet godt på jorden.
Høyt oppe i skyene - med beina plantet godt på jorden.

Psykedelia, shoegaze og diverse annet

I See Houses og Valium Skies er låter som er veldig lette å ta innover seg, og med et mykt falsettkor er de med på å gjøre albumet fyldig som krempisket fløte. The Verve har gjort det til sin greie å blande den distinkte seksti-talls psykedeliaen – i lett versjon – med vår tids såkalte neo-psykedelia, og dette blir blandet sammen i en grøt full av næringsrike lydpartikler.

"Forth"s høydepunkt får vi i form av den Death Cab for Cutie-suggererende Noise Epic. Den har en forsiktig begynnelse med gitarer og trommer haltende tett etterfulgt. Verve har med dette sporet lagt seg tett opp imot shoegaze-sjangeren, men støyen får vi først i det siste minuttet av låten.

«Will those feet in modern times walk on soles that are made in China?» undres Ashcroft over i Love Is Noise. Dette kan i The Verves tilfelle vinkles til; «Vil de som likte 1997-Verve like dagens Verve?» Svaret kan tippes til å bli ja.

Konklusjon

Spesielt er det, at The Verve er tilbake etter så mange år – ikke minst problematiske år for bandet vel å merke. Og de har gjort et hederlig forsøk på å tråkke tilbake i fotsporene som nesten er borte, og jammen har de klart å lage nye, varende fotspor. "Forth" kan allerede nå kvalifiseres til å komme med på en liste over beste album fra 2008.

The Verve Forth   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen