Anmeldelse
Atreyu og Falcor.

Fortellingen som aldri slutter

Bastian er en fremmedgjort gutt – mora er død, faren forstår seg ikke på ham og drittsekkene fra skolen mobber ham. Ved en tilfeldighet får han tak i en mystisk bok som sørger for en virkelighetsflukt av et sjeldent kaliber, og Bastian oppdager snart den fantastiske verdenen Fantasia! Det er en magisk verden fylt med de underligste skapninger, men den trues av det altoppslukende fenomenet The Nothing, noe som gjør at en ung helt må legge ut på en eventyrlig ferd for å stoppe undergangen.

The Neverending Story kom ut i 1984 og et basert på boka med samme navn fra 1979 av den tyske forfatteren Michael Ende. Filmen er en samproduksjon mellom USA og Vest-Tyskland, og ble regissert av Endes landsmann Wolfgang Petersen. Petersen er kanskje best kjent for å ha regissert det klaustrofobiske ubåt-mesterverket Das Boot, men i senere tid har han også stått for mer tvilsomme filmer som Troy og Poseidon. Musikken i filmen ble komponert av Klaus Doldinger, mens det kjente og udødelige tittelsporet ble skrevet av selveste Giorgio Moroder og fremført av Limahl fra 80-tallsbandet Kajagoogoo.

Fryktløs fantasi

Det første som kanskje slår en når en ser The Neverending Story er at det er et fantasifullt eventyr uten frykt for å virke ulogisk eller barnslig. Filmen har minimalt med klassiske trekk for å bygge opp rollefigurer ved å gi dem rikelig med bakgrunnshistorier, motivasjon og så videre, og det finnes heller ingen skurk i tradisjonell forstand. Vi har The Nothing og det ulveliknende vesenet Gmork, men ingen av disse er en antagonist på en vanlig måte. Helten Atreyu er også en smule endimensjonal, men møter tross alt litt motgang på eventyret (hvem kan vel glemme scenen med hesten i myra?).

Fantasia er en veldig gjennomført verden! Effektene ser faktisk ikke så utdaterte ut, og animatronikk fungerer den dag i dag, men med visse unntak som begrenset leppesynkronisering på den flygende lykkedragen Falcor. Filmen er fargerik, har stor variasjon i lokaler og, ikke minst, har en hærskare av fascinerende vesener. Det er en spennende verden man bare har lyst til å se mer av, og da fungerer fremstillingen i filmen godt ettersom den bare gir antydninger og forsmaker uten å dynke oss inn i det. På den måten kan vi skape vår egen fantasi, og det henger tett sammen med et av de mest sentrale temaene i filmen.

Metafilm?

Ved siden av å være en rendyrket fantasi uten hensyn til realisme og en fabelaktig fremstilling av fantastiske vesener, har The Neverending Story et overraskende element av intertekstualitet og selvrefleksivitet. Bastian leser om seg selv i boka, og keiserinnen i boka kommenterer at Bastian også har blitt fulgt av et publikum – det vil si vi som ser på filmen. Denne typen refleksivitet er uventet og positiv, og heller mot det vi kan kalle metafilm – en film om film (eller liknende). The Neverending Story er en kritikk mot samfunnets hig etter realisme og kynisme, og en hyllest til den rene, ulogiske fantasien.

Hvis det er noe negativt å peke på, så kan det være at den faktiske fantasyhistoriens noe ensidige sti kan virke litt kjedelig eller lite utfordrende. Synthmusikken med discotakter er også ubegripelig cheesy og gir filmen en ufrivillig komisk start. På den annen side bidrar musikken til å gi filmen sitt spesielle 80-tallssærpreg, og det er muligens ikke så negativt likevel. I seg selv er musikken temmelig kul og får frem følelsen av det glade 80-tall. Klisjeene og endimensjonaliteten i filmen blir på en måte veiet opp av intertekstualiteten og hyllesten til fri fantasi, og filmen slipper totalt sett unna med det.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

The Neverending Story er en god film med et overraskende element av metafilm og samfunnskommentar, og bedårende i seg selv når det gjelder å være ren fantasyfilm. Filmen har mange potensielt tåpelige elementer, men da er man som Bastians far – man går jo glipp av all moroa ved å ha en så kjip innstilling! Pluss for flotte effekter og en veldig godt gjennomført fantasiverden.

The Neverending Story kommer ut på Blu-ray den 26. mai.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen