Forsvinner startsiden din?

Ganske mange brukere opplever at startsiden blir erstattet av en annen side. Hvis du opplever dette, er nettleseren din sannsynligvis blitt kidnappet. Det som skjer er at et spionprogram er blitt installert via Internett, gjerne uten at du er klar over dette. Slike programmer foretar gjerne endringer i innstillinger i Windows, uten at du vet om dette.

Ad-aware og Spybot

Det finnes mange antivirusprogrammer som fjerner slike spionprogrammer. De mest populære er Ad-aware (gratis) og Spybot Search & Destroy (gratis). Men det finnes ingen perfekte antispionprogrammer, det vil si programmer som fjerner alle spionprogrammer. Derfor må man ofte bruke alternative programmer som fjerner nettopp det spionprogrammet som forårsaker kidnapping av nettleseren.

Alternativer

Andre antispionprogrammer:

Hjelper ikke dette?

Opplever du at fortsatt at startsiden fremdeles er kidnappet etter at du har prøvd antispionprogrammer? Du kan sjekke om filen hosts er blitt endret. Dette kan ordnes ved å editere filen manuelt. Du skal da fjerne en linje i filen som peker til en uønsket nettside.

Filen hosts ligger i følgende mappe:

winnt/system32/drivers/etc

eller

windows/system32/drivers/etc

Du kan åpne filen i Notisblokk for eksempel og slett en linje som peker til en uønsket nettsiden. Før du gjør noen som helst endringer, bør du lagre filen hosts under et annet navn, slik at du har en sikkerhetskopi av den gamle filen, for eksempel hosts_old.

Et alternativ er legge et firkanttegn (#) foran linjen du ønsker å fjerne, istedet for å slette linjen. Fordelen er at du kan eventuelt fjerne firkanten. hvis du ønsker likevel å beholde linjen. Firkanten gjør at linjen er på plass i filen, men at den er inaktiv, det vil si den utføres ikke.

OBS! For å kunne editere hosts-filen, må du gjøre den synlig. Dette gjør du i Utforsker via Verktøy, Mappealternativer og Vis, under "skjulte filer og mapper". Her velger du "vis skjulte filer og mapper". Når du er ferdig med å editere hosts-filen, bør du gjøre den usynlig igjen, dette av sikkerhetsmessige årsaker, slik at ingen kan å slette eller endre den eller andre skjulte systemfiler ved et uhell.

Flere alternativer?

Har du fortsatt ikke greid å kvitte PC-en din med spionprogrammet som har kidnappet nettleseren din, kan du prøve å søke med søkeverktøyet Google. Du kan bruke forskjellige søkeord, for eksempel følgende (erstatt ordet spion med navnet på spionprogrammet du ønsker å fjerne):

spion remove

Da vil du som regel finne nettsteder som tipser om programmer som kan fjerne det aktuelle spionprogrammet.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen