Sony Ericssons X1i. (Foto: Sony Ericsson) (Bilde: Sony Ericsson)

Førsteinntrykk: Sony Ericsson Xperia X1i

Sony Ericsson Xperia X1i

Størrelse: 11,0 x 5,3 x 1,67 cm, 145 gram
Skjerm:
3", 800 x 480 piksler, 65k farger
Teknologi:
GSM 850/900/1800/1900, UMTS 900/1700/1900/2100, Edge, HSDPA/HSUPA 3,6 Mbps
Maskinvare:
Bluetooth, Wi-Fi, aGPS, USB
Minne:
400 MB, Micro-SD-støtte
Kamera:
3,2 megapiksler, autofokus, fotolys
Operativsystem:
Windows Mobile 6 med Xperia-menyer
Annet:
A2DP, Assisted GPS, Track ID, Microsoft-programvare som Internet Explorer.

Xperia X1i fikk mye oppmerksomhet da Sony Ericsson lanserte telefonen i februar i år. Dengang fikk vi teste telefonen såvidt. Men nå er et endelig eksemplar ankommet redaksjonen, og tiden er dermed inne for å ta telefonen i nærmere øyesyn.

X1i i åpen tilstand. (Alle foto: Silje Gomnæs)
X1i i åpen tilstand. (Alle foto: Silje Gomnæs)
X1i sett fra siden.
X1i sett fra siden.
Legg merke til Panel-knappen.
Legg merke til Panel-knappen.
Kameraet til X1i.
Kameraet til X1i.
Panelmenyen hos X1i.
Panelmenyen hos X1i.
Panelet med kalenderoversikt.
Panelet med kalenderoversikt.
Panelet med musikkspiller.
Panelet med musikkspiller.
Google-panelet med snarveier til blant annet Gmail.
Google-panelet med snarveier til blant annet Gmail.

Stil til fingertuppene

Ordet som først faller oss inn da telefonen ankommer redaksjonen, er jøss. Jøss, så stilig. Telefonen oser nemlig av kvalitet og stilrent design. Telefonens overflate er dekket av børstet metall, mens knappene er av henholdsvis metall og hard plast.

Xperia X1i er ingen lettvekter, men til dens forsvar er heller ingen andre telefoner i samme klasse det heller. X1 veier 145 gram, og vi kanskje ikke ligge helt ubemerket hen i de tynneste skjortelommer.

Den tre tommer store trykkskjermen dekker store deler av telefonens front. Etter noen minutters bruk var skjermen full av fingermerker. Selv om dette ikke er noen overraskelse, blir det aldri særlig pent med en telefon full av fingermerker. Sony Ericsson kunne kanskje kostet på seg en liten pusseklut til en såpass eksklusiv telefon?

Knallskjerm

Skjermen har en oppløsning på 800 x 480 piksler, som i dag er den høyeste oppløsningen du i skrivende stund kan få på en mobiltelefon. Vi trenger vel knapt å si at vi lar oss imponere over detaljrikdommen skjermen klarer å presse ut av hvert enkelt bilde. Menyene er også krystallklare.

Under skjermen finner du et knippe menytaster. Her er det hele ti taster. Disse er imidlertid formet så diskrét at du knapt legger merke til de med mindre du ser nøye etter. Tastene er forholdsvis harde og gir fra seg en nokså høy klikkelyd.

Den mest geniale tasten på hele telefonen ligger midt på piltasten. I tillegg til å fungere som en vanlig OK-tast, kan du også bruke den til å navigere oppover og nedover i menyer ved å dra fingeren over tasten, noe som indikerer at den er berøringsfølsom. Denne funksjonen kommer godt med når du surfer på nettsider.

Ved å skyve skjermen opp kommer qwerty-tastaturet til syne. Denne delen av telefonen er svakt kurvet, slik at telefonen buer seg noe når den tastaturet er nede. Vi forestiller oss at dette er mer et designtrekk enn en ergonomisk nødvendighet. Men stilig, det er det.

Lave taster

Tastene på qwerty-panelet er forholdsvis lave, faktisk så lave at vi måtte se på tastene for å ikke trykke mellom de første gang vi brukte dem. Å vite hvor tastene er blir imidlertid en vanesak, og bør ikke by på større problemer når du begynner å kjenne telefonen. Ikke at det ville skade at tastene var noe mer markerte.

Xperia X1i kommer forøvrig kun med engelsk tastatur foreløpig. I følge Sony Ericsson vil versjonen med norsk tastatur være tilgjengelig rundt nyttår.

Egne menyer

Blant tastene foran på telefonen finnes en knapp kalt "Panel", hvilket leder oss til det mest interessante ved Xperia X1i, nemlig Sony Ericssons egenkomponerte menyer.

"Panel" ligger oppå de vanlige menyene til Windows Mobile, og er basert på de samme prinsippene som HTCs Touch-system: Et forenklet grensesnitt som lar deg styre telefonens viktigste funksjoner kun ved å bruke fingeren rett på skjermen.

I praksis betyr det ekstra store knapper på skjermen, slik at du med raske trykk kan både ringe, se værmeldingen og vise frem bilder i galleriet uten å bruke pekepennen, for å nevne noe.

Sony Ericssons egne menyer består av såkalte paneler. Dette er ulike interaktive skjermbilder du kan velge å ha som "skrivebord" når telefonen er i hvilemodus.

Når du kjøper telefonen, vil den ha syv forhåndsinstallerte paneler; ett søkepanel fra Google og seks forskjellige fra Sony Ericsson selv. Du kan selv lage nye paneler eller laste disse ned.

Panelene har forskjellige "tema", som for eksempel kommunikasjon eller media. I kommunikasjonspanelet har du snarveier til blant annet flymodus, wi-fi, bluetooth, telefon, meldinger og anropslogg. Et annet panel gir deg full oversikt over avtalene i kalenderen, mens mediapanelet loser deg rett inn til bilder, video og musikk.

Du kan veksle mellom panelene som du selv ønsker. Kanskje har du bruk for kalenderpanelet på jobb, mens du heller vil ha musikkspillerpanelet på skrivebordet om kvelden.

De seks panelene Sony Ericsson har laget til telefonen gir deg enkelt tilgang til de aller fleste funksjonene du bruker ofte på en mobiltelefon. Vi forestiller oss at mange vil finne Windows Mobile langt enklere å bruke med disse panelene.

Les også: Slik styrer du X1 »

Men du slipper på ingen måte unna de vanlige Windows-menyene, "Panel" til tross. Sony Ericssons egenkomponerte fingermenyer går nemlig ikke dypt. Med en gang du klikker på et av valgene på et panel, er du inne i de vanlige Windows Mobile-menyene, og du må i flere tilfeller opp med pekepennen for å navigere deg frem. Unntaket er mediegalleriet, som er laget i samme stil som hos Sony Ericssons vanlige telefoner.

Kjapp luring som har alt

Xperia X1i virker som en generelt kjapp telefon. Det eneste som gjorde oss utålmodige, var bytte av Sony Ericssons paneler. Her tar det godt over ett sekund før panelet du nettopp valgte er klart til bruk.

På papiret ser Xperia X1i ut til å ha nærmest alt: Wi-fi, super-3G, Edge, firebåndsstøtte, og GPS som loser deg rundt på ukjente steder.

Av annet interessant kan vi nevne at telefonen har 400 MB internminne. Når du kjøper telefonen får du også med et minnekort med 4 GB lagringskapasitet.

Med operativsystemet Windows Mobile får du (som vanlig) muligheten til å åpne og redigere Office-dokumenter som doc-tekstfiler og regneark på telefonen. Nettleseren Internet Explorer er også på plass. Sony Ericsson har imidlertid også installert nettleseren Opera. Vil du surfe billigere og raskere, er denne nettleseren å anbefale.

Xperia X1i har også et kamera, som kan ta bilder i 3,2 megapikslers oppløsning. Søkeren er kjapp, og henger godt med. Det er imidlertid ikke alltid så enkelt å ta bilder. Kameraknappen må trykkes hardt ned før telefonen knipser.

Bildene du tar med telefonen blir forholdsvis skarpe og klare. Men fargetonene er litt i bruneste laget.

Konklusjon

Alt i alt er førsteinntrykket av Xperia X1i svært positivt. Telefonen er, til tross for vekten, både stilren og elegant. Denne telefonen behøver du definitivt ikke skjemmes over å vise frem.

Sony Ericssons egne paneler virker også svært forenklende. Panelene med ulike valg gjør det til en enkel sak å nå de funksjonene du selv synes er viktigst.

Det skader forøvrig heller ikke at telefonen er fylt til randen med teknologi.

De første eksemplarene av Xperia X1i vil i følge Sony Ericsson komme i butikkene denne eller neste uke. Prisen vil ligge på omtrent 6000 kroner uten abonnement.

Amobil vil i nær fremtid komme tilbake med en utdypende og fyldig test av telefonen.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen