Samsung I900 Omnia er en teknologibombe som kjører Windows Mobile. (Bilde: Marius Valle)

Førsteinntrykk: Samsung I900 Omnia

Spesifikasjoner

Størrelse: 11,2 x 5,7 x 1,25 cm
Vekt: 120 gram
Plattform: Windows Mobile 6.1 Professional
Teknologi: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, UMTS (3G), HSDPA (super-3G med 7,2 Mbps makshastighet), GPS, Wi-Fi, Bluetooth, A2DP
Minne: 8 / 16 GB internminne Micro-SD-kortplass
Skjerm: 240 x 400 piksler, 3,2 tommer.
Kamera: 5 megapiksler
Annet: FM- radio med RDS

På markedet: I løpet av oktober
I900 sammenlignet med Apple Iphone (til venstre) og HTC Touch Pro. (Alle foto: Marius Valle)
I900 sammenlignet med Apple Iphone (til venstre) og HTC Touch Pro. (Alle foto: Marius Valle)
På baksiden sitter et fem megapikslers kamera.
På baksiden sitter et fem megapikslers kamera.
Startskjermen har en rekke småprogrammer på venstre side. Disse kan dras ut på skrivebordet.
Startskjermen har en rekke småprogrammer på venstre side. Disse kan dras ut på skrivebordet.
Hovedmenyen er svært fingervennlig.
Hovedmenyen er svært fingervennlig.
Meldinger skriver du med et fullt skjermtastatur.
Meldinger skriver du med et fullt skjermtastatur.
Telefonen snur automatisk skjermbildet slik at det passer til retningen du holder telefonen.
Telefonen snur automatisk skjermbildet slik at det passer til retningen du holder telefonen.
Det er kun en proprietær tilkobling for lading, data og lyd.
Det er kun en proprietær tilkobling for lading, data og lyd.
Av- og på-tasten sitter på toppen av telefonen.
Av- og på-tasten sitter på toppen av telefonen.

I dag tidlig dukket Samsung I900 Omnia opp her i Amobil-redaksjonen. Vårt eksemplar er ifølge Samsung det eneste som er tilgjengelig i Norge akkurat nå.

I900 er en av høstens mest etterlengtede telefoner, og en opplagt konkurrent til suksesser som HTC Touch Diamond og Apple Iphone.

Det første som slår oss når vi får telefonen i hånda er at den er stor. Den er litt mindre enn Iphone og en del større enn Touch Diamond, så den glir lett ned i lomma.

Plastikk, plastikk, plastikk

Vi er umiddelbart litt skuffet over materialvalget på telefonen. Ved første øyekast ser den ut til å være laget i metall, men her er det plastikk forkledd som metalldetaljer.

Under skjermen sitter det tre taster: Svare, legge på og en bekreftelsestast som også er en optisk mus. Dette er to færre taster enn Windows-telefoner flest er utstyrt med, så den mangler altså dedikerte tilbake- og hjem-taster.

Den optiske musen er for øvrig mulig å bruke til både muspeker og som en piltast du drar fingeren over.

Stor skjerm

Selve skjermen er stor, og dekker det meste av fremsiden på telefonen. Etter å ha brukt HTC Touch Diamond en stund virker den litt kornete, men dette kommer selvsagt mye an på hva du er vant til. Men at den er vesentlig mindre skarp enn HTCs beste skjermer er det ingen tvil om.

Skjermen virker likevel å være ganske lyssterk, og oppløsningen er tross alt rimelig høy. Dermed ser det ikke ut til å være noen praktiske problemer med å bruke den.

Startskjermen er i praksis lik den du finner på Samsung F480. Du finner en stolpe som minner om Windows Vista Sidebar på venstre side av skjermen. Her har Samsung plassert en del småprogrammer, eller widgets om du vil, som gir deg rask tilgang til programmer som telefonboken, profilvalg, notater og en del annet praktisk.

Fingervennlig

Utover dette finner du selvsagt en Start-meny, siden dette er en Windows-telefon. Her har alle valgene stor tekst, slik at det er lett å treffe dem med en finger. Og det trengs, for telefonen har ikke pekepenn felt inn i dekselet. Dette er veldig uvanlig på telefoner med Windows Mobile. Om du føler behov for å bruke en pekepenn følger det med en i pakken. Denne pekepennen kan festes til telefonen, slik at du ikke mister den så lett.

Vårtførsteinntrykk er dog at denne ikke behøves for å utføre de vanligste oppgavene. Hovedmenyen har store ikoner, og Samsung har brukt tid på å utvikle egne programmer som er fingervennlige. For eksempel finner du en egen musikkspiller, en egen vekkerklokke, en egen telefonbok og så videre.

I900 virker også ganske kjapp. Å åpne programmer går raskt, og når du avslutter dem eller hopper tilbake til startskjermen skjer dette uten plagsom ventetid. Hvor rask telefonen er i daglig bruk med flere programmer kjørende i bakgrunnen gjenstår selvsagt å se.

Snur skjermbildet

Telefonen snur for øvrig skjermbildet slik at det passer til retningen du holder telefonen i. Vi opplever at skjermbildet snur seg ganske raskt, og det tar vanligvis ikke mer enn et par sekunder fra du snur telefonen til skjermbildet vises riktig. Vi merker oss at også startskjermen vil snu seg når du snur på telefonen. Dette var noe vi savnet på HTC Touch Diamond.

Ellers er det et lite irritasjonsmoment at Samsung har sagt nei takk til Mini-USB på denne telefonen. Her er du nødt til å bruke selskapets egne ladere og datakabler, noe som kan bli en ulempe siden du er nødt til å ha med disse tingene overalt der du ferdes og trenger slikt. Vi savner også en utgang for 3,5 mm minijack.

Vi kommer tilbake med full test

Hvordan I900 Omnia vil fungere i det daglige gjenstår å se. I løpet av uken skal vi finne ut hvordan den er i forhold til andre Windows-telefoner på markedet. Vi kommer med en test av I900 så snart som mulig.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen