Førsteinntrykk: Nokia N97

Førsteinntrykk: Nokia N97

Nokia E71 sammenlignet med N97.
Nokia E71 sammenlignet med N97.
Tastene under skjermen.
Tastene under skjermen.
Ingen norske tegn på tastaturet.
Ingen norske tegn på tastaturet.
Samme meny som på Nokia 5800.
Samme meny som på Nokia 5800.
Overgang til vanlig Nokia-lader.
Overgang til vanlig Nokia-lader.
3,5 mm minijack på toppen.
3,5 mm minijack på toppen.

Nokias nye flaggskip N97 er på testbenken her i Amobil. Dette er den nyeste trykkskjermtelefonen fra Nokia, og den første med fullt tastatur.

Se spesifikasjonene til Nokia N97 »

Massiv

Det første som slo oss med telefonen var at den er ganske massiv. Dette kommer selvsagt av at den har et tastatur under skjermen og at den har en stor trykkskjerm. N97 er lettere enn den ser ut til, så noen murstein er det ikke.

Litt skuffende er det at et flaggskip som dette er laget utelukkende i plast. Den kjennes ikke skjør ut, men det er klart at metall føles mer eksklusivt.

Vi er også, i praksis (dette er kjent fra før), overrasket over at skjermen må stå i vinkel i forhold til tastaturet når du skyver den opp. Vi liker dog at mekanismen føles solid og fast.

Gummiskjerm

En detalj du ikke kan se på bilder er at skjermen er dekket med et slags gummilag. Dette kjennes med en gang litt uvant, siden fingeren får litt motstand når du drar den over skjermen. Fordelen med løsningen viser seg imidlertid raskt; at skjermen ikke blir så fort flekkete.

Fingermerker får du, men de synes ikke så godt. Tror vi i alle fall. Hvordan det fungerer i praksis får vi se etter en litt bruk.

En annen ting vi legger merke til er at skjermen er stor og skarp. Den har en oppløsning på 360 x 640 piksler og måler 3,5 tommer. I tillegg er den lyssterk. Dette bidrar til at bilder og annet gjør seg bra på skjermen.

Mer elegant?

Det er forsåvidt ikke mange nyhetene på N97 i forhold til på Nokia 5800 Xpressmusic. Ytre sett er telefonen kanskje mer estetisk elegant enn 5800, men så kommer dette også an på øynene som ser. Den har nok uansett et mer profesjonelt og minimalistisk utseende.

Menysystemet er det samme som på 5800 Xpressmusic, altså S60 5th Edition. En forskjell er imidlertid at du har tilgang til en rekke funksjoner i hvilemodus.

I tillegg til basisinformasjon som tid og profil har du snarveier til ofte brukte funksjoner, applikasjoner for værmelding og Facebook, og en hurtigliste til kontakter. I tillegg er det et felt for e-post. Hva du ser i startskjermen kan du selv tilpasse.

Ingen norske taster

Når du skyver opp skjermen vil bildet automatisk legge seg i landskapsmodus. Tastene på N97 er rimelig små, og vi føler at Nokia gjerne kunne utnyttet plassen bedre.

Piltasten på telefonen finnes her, men kunne kanskje like godt vært plassert under skjermen for å frigi plass til større taster. Og flere taster, ikke minst. Egne taster for nordiske tegn finnes nemlig ikke på telefonen.

Ellers legger vi merke til at telefonen generelt er rask. Et eksempel er kameraet, som både starter raskt og prosesserer bilder raskt.

USB-lader

Telefonen har ellers 3,5 mm minijack, og Micro-USB-tilkobling. Det er ingen vanlig laderinngang på N97, så her må du lade via USB. Det vil si, telefonen lader faktisk ikke når vi kobler den til PC-en. Dermed må du ha en egen Micro-USB-lader.

I esken har Nokia også inkludert en overgang fra sine vanlige ladere til Micro-USB, så det er ikke det største problemet. Upraktisk er det likevel.

Alt i alt er vi fornøyde med N97 etter noen minutters bruk. Dette virker som et spennende produkt, og kanskje hva Nokia 5800 burde vært.

Vi ser imidlertid raskt at det ikke er de store forskjellene på menyene i N97 og 5800. Menysystemet og dets få forskjeller fra menyene på Nokias ikke-trykkskjermtelefoner var ett av ankepunktene da vi testet 5800.

Les test av 5800 for å få mer informasjon om menysystemet »

Vi kommer tilbake med en full test av N97 om en ukes tid.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen