5800 Xpressmusic, eller "Tube" på folkemunne.
5800 Xpressmusic, eller "Tube" på folkemunne. (Bilde: Nokia)

Førsteinntrykk: Nokia 5800 Xpressmusic

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nokia 5800 Xpressmusic:

Dimensjoner: 11,1 x 5,17 x 1,55 cm, 109 gram
Teknologi: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz, HSDPA, Edge, Wifi med UPnP,
Maskinvare: Bluetooth 2.0, A2DP, AGPS, Wi-fi
Utganger: USB 2.0, TV-ut, 3,5 mm minijack.
Minne: 81 MB, støtte for Micro-SDHC, 8 GB følger med i salgspakken
System: Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
Skjerm: 3,2 tommer, 360 x 640 piksler
Kamera: 3,2 megapiksler, autofokus, VGA-opptak video 30 fps.
Batteri: 1320 mAh, 8 t 45 min tale, 406 timer hviletid.
Pris: Ikke fastsatt, 2300 kr uten skatt, trolig 3000 kr i salg.

I går ettermiddag fikk vi Nokia "Tube" inn i redaksjonen. Eller rettere sagt Nokia 5800 Xpressmusic. Det er ikke mange telefoner som har gått under kodenavn på folkemunne lenge etter lansering, men dette er er altså et unntak.

sd
Esken inneholder det meste du trenger.
asd
Baksiden har den eneste metalldetaljen på telefonen.
asd
Tre taster på siden.
asd
Pekepennen fiskes frem fra baksiden.
asd
Tilkoblinger på toppen.
asd
Hvileskjermen har ikke den vanlige "aktiv hvilemodus" du finner på andre S60-telefoner.
asd
Hovedmenyen kan minne en del om andre S60-menyer.
asd
Nettleseren viser nettsider på en grei måte.

Og det er kanskje ikke så rart, for 5800 er den Nokia-telefonen det har knyttet seg mest spenning til siden Nokia N95 ble lansert.

Dette er Nokias første trykkskjermmobil med de nye S60-menyene, og selskapets andre forsøk på å lage mobiltelefoner med trykkskjerm siden Nokia 7710 for noen år siden.

Tjukkas

Når vi får telefonen i hendene er det første som slår oss at den er ganske tjukk og at den ikke ser særlig lekker ut sammenlignet med for eksempel Apple Iphone og HTCs Touch-telefoner. Dog skal det nevnes at undertegnede har brukt Touch HD de siste ukene, og at designen til 5800 kanskje bare krever litt tilvenning.

Uansett har ikke telefonen de samme minimalistiske linjene som konkurrentenes toppmodeller, men er til gjengjeld en rasende billig smarttelefon med trykkskjerm. Prisen blir trolig i underkant av 3000 kroner uten abonnement.

Med i esken til telefonen følger det blant annet med en fjernkontroll til musikkspilleren, en USB-kabel, et anheng med plekter, en TV-kabel og lader.

Få taster

På fremsiden av telefonen sitter det totalt fire taster. Du har de grønne og røde for å svare og legge på, og mellom disse en menytast. Over skjermen finner du en berøringsfølsom tast som henter frem en snarveisliste til multimediafunksjonene.

På siden sitter volum-, tastelås og kamerataster, og på toppen finner du strømtast, utgang for 3,5 mm minijack, laderkontakt og Micro-USB-tilkobling. Det er for øvrig en pekepenn integrert i bakdekselet på telefonen.

5800 er en telefon for deg som liker plast. Med unntak av en ring rundt kameralinsen på baksiden er det ikke noe metall å spore på utsiden. Til gjengjeld virker det som om telefonen er godt bygget.

Nytt, men velkjent

Menysystemet er helt nytt, og er basert på S60-systemet som du finner i de andre smarttelefonene fra Nokia, som E71 og N95. Forskjellen er at det er laget for trykkskjermer, og det er naturligvis en del nye løsninger. For eksempel kan du velge en rekke skjermtastaturer, og siden telefonen ikke har noen piltast må du bruke et rullefelt på høyre side av skjermen for å bla deg nedover.

Bortsett fra dette og andre detaljer føles menyene som de vanlige S60-menyene med en ansiktsløfting. Er du vant til å bruke en Nokia-smarttelefon vil du raskt kjenne deg igjen her. Detaljene kommer vi tilbake til i testen.

En liten funksjon vi liker er at skjermen skrur seg av når du legger telefonen inntil øret for å snakke. Dermed slipper du å risikere at du gjør utilsiktede tastetrykk med øreflippen.

Kontaktlisten er enkel å hente frem ved å trykke på et ikon på hvileskjermen. Du kan også legge til snarveier til kontakter, eller du kan bruke et vanlig tastatur.

Godt skjermtastatur

Vi syns umiddelbart at skjermtastaturene – det finnes fire installert – fungerer bra. Telefonen gir fra seg en markert vibrasjon når du trykker på tastene. Det kan være at inntrykket forandrer seg etter litt bruk, så dette kommer vi tilbake til i testen.

Vi liker også at skjermbildet i de fleste situasjoner snur seg automatisk når du legger telefonen i vannrett eller loddrett posisjon. Snuoperasjonen tar omtrent to sekunder, og er uten stilige animasjoner.

Skjermen er for øvrig skarp og fin, og vi syns umiddelbart at den har potensiale til å vise detaljrik grafikk. Den er også lyssterk.

Ingen Opera Mobile

Utover dette har vi lekt litt med nettleseren, som vi har et så som så inntrykk av. Den ser ut til å vise sider ganske bra, men virker litt knotete å navigere med, og den henger seg av og til litt opp.

Vi er kanskje litt "miljøskadet" av å ha brukt Opera Mobile 9.5 på HTC-telefoner den siste tiden, så det kan være vi liker nettleseren bedre etter å ha blitt kjent med den.

Kameraet har vi også prøvd, men kun innendørs kveldstid. Bildene ble mildt sagt fulle av støy, så vi er spente på hvordan kameraet presterer i bedre lys. Eksempel ser du nederst i artikkelen.

Grundig test på vei

Den foreløpige konklusjonen er altså at 5800 Xpressmusic er en litt tykk telefon med, til tross for store endringer, velkjente menyer og mange muligheter.

En grundig Amobil-test av telefonen vil komme i løpet av en ukes tid, når vi har blitt godt kjente med Nokias nykommer. I mellomtiden kan du lese vår sniktitt fra lanseringen av 5800.

Under ser du et bilde tatt med telefonens 3,2 megapikslers kamera, innendørs i forholdsvis dårlig lys.

Bilde tatt med 5800 Xpressmusic.
Amobils redaksjonsassistent avbildet med Nokia 5800.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen