Neo Freerunner er en komplett åpen Linux-telefon. (Bilde: Marius S. Eltervåg (Alle foto))

Førsteinntrykk: Neo Freerunner

Den første Neo-modellen: Neo1973.
Den første Neo-modellen: Neo1973.

Helt siden den første Openmoko-telefonen, Neo1973, så dagens lys, har jeg vært fascinert av konseptet med en Open Source-telefon. Som om det ikke var nok at programvaren var totalt åpen, og kan skrives om av alle med de riktige kunnskapene, står produsenten på sidelinjen og roper at vi må finne frem skrujern og loddebolt.

– Er det mulig? var den første tanken som slo meg.

Openmoko har overhodet ikke lagt skjul på at Neo Freerunner er et idiotisk kjøp dersom du ikke har peiling på Linux. Og aller helst skal du ha et betydelig antall timer programmering i ballasten før du drar Visa-kortet og kjøper telefonen.

Nysgjerrigheten seiret

Jeg er sannsynligvis så langt fra målgruppen som det går an å komme. Riktignok lever jeg av å bedømme mobiltelefoner, og har, med unntak av forhandlere og kolleger, brukt flere forskjellige telefoner enn de fleste andre her i landet.

Men et av de viktigste punktene jeg ser på når jeg tester en ny modell, er brukervennligheten. Med Iphone i spissen har det dukket opp en hærskare av telefoner med store ikoner og selvforklarende menyer – en utvikling vi begeistret har vært med på å heie frem.

Neo Freerunner går stikk motsatt vei. Joda, den har store ikoner. Der stopper også likhetene med Iphone og resten av lettvekterne. Freerunner har maskinvare for både GPS og Wi-fi, men disse funksjonene får du ikke bruke før du har lastet ned eller skrevet programvare som støtter dem. Og nei: Du kan ikke sende en SMS til operatøren din for å bestille automatiske innstillinger.

Jeg har null peiling på Linux, og programmeringsopplæringen min begrenser seg til tre timer Visual Basic på videregående. Likevel ble nysgjerrigheten for stor. Jeg bestilte Neo Freerunner forrige måned, og fikk den på døren tidligere denne uken. Jeg husker fremdeles tittelen på den første saken jeg skrev om Neo-telefonene: "Telefonen som lar deg være sjefen".

Den tittelen angrer jeg litt på i dag.

Bærevesken og laderen er ikke med på bildet.
Bærevesken og laderen er ikke med på bildet.

Førsteinntrykket

Neo Freerunner blir levert i en liten eske med et grønt pappbånd rundt. Selve telefonen ligger trygt plassert i en ramme av skumgummi, og under den finner du tilbehøret. I pakken får du med USB-kabel, lader, et minnekort på 512 MB, stereoøreplugger med håndfri, en polstret bæreveske og en pekepenn.

Pekepennen er like stor som en vanlig penn.
Pekepennen er like stor som en vanlig penn.

Første gang jeg så bilder av tilbehøret som følger med Freerunner, gikk jeg ut i fra at pennen på bildet var tatt med for å gi et inntrykk av telefonens størrelse.

Men nei, dette er faktisk pekepennen du får med. I tillegg til at den er like stor som en vanlig penn, kan du vri på tuppen for å få frem et vanlig kulepennhode, og kan skrive i vei på både hud og papir. Vrir du tuppen andre veien dukker det opp et plasthode som brukes til å berøre den trykkfølsomme skjermen.

Kulepenn, trykkpenn, laserpeker og lommelykt. (Klikk for større bilde)
Kulepenn, trykkpenn, laserpeker og lommelykt. (Klikk for større bilde)

I den andre enden av pennen finner du laserpeker og lommelykt. Vi snakker altså om en rimelig avansert penn.

Selve telefonen ligger veldig godt i hånden, og er bygget i solide materialer. Til tross for en vekt på 185 gram føles den ikke nevneverdig tyngre enn andre smarttelefoner.

En ekte Linux-oppstart-
En ekte Linux-oppstart-

Oppstarten tar godt over et minutt, og Linux-brukere vil nok kjenne seg igjen når de ser den hvite teksten som ruller over en sort bakgrunn. Første gang jeg startet telefonen gikk alt knirkefritt, og jeg fikk både koblet meg på internett og ringt litt rundt for å sjekke at alt fungerte.

Basert på tre samtaler kan lydkvaliteten sies å være svært god.

Telefonen gikk imidlertid tom for strøm den første kvelden. Og etter dette startet problemene. Først ville ikke telefonen godta PIN-koden, og jeg kunne dermed ikke koble meg til GSM-nettet. Løsningen ble å deaktivere sikkerheten på SIM-kortet mitt fra en annen telefon, for deretter å putte det tilbake i Freerunner. Tre dager senere har telefonen fremdeles ikke greid å koble opp mot GSM-nettet.

Hovedmenyen består av fem valg.
Hovedmenyen består av fem ikoner.
Den egentlige hovedmenyen.
Den egentlige hovedmenyen har ingen ikoner.

Hovedmenyen i telefonen består av fem forskjellige valg: Kontaktliste, ringing, meldinger, skjermskudd og terminal. Sistnevnte er i praksis den egentlige hovedmenyen, ettersom du både henter ned oppdateringer, installerer programvare og navigerer i mappesystemet ved hjelp av kommandoer.

Jeg har som mål å lære meg de nyttigste terminalkommandoene i løpet av de neste ukene. Dersom du har noen gode starttips setter jeg stor pris på en e-post.

Å navigere seg rundt i de få grafiske menyene telefonen har å by på er ikke noe problem. Trykkskjermen reagerer kjapt når du trykker med både fingre og pekepenn, og skriving av tekst og tall går unna i en fei med det integrerte skjermtastaturet.

Innstillingsmenyen.
Innstillingsmenyen.

Freerunner har en egen innstillingsmeny, men denne inneholder ingen valg når du starter telefonen første gang. Meningen er at du skal hente ned og installere flere muligheter ved hjelp av terminalen.

Hva vil du lese om?

Vi kommer ikke til å skrive en vanlig test av Neo Freerunner, ettersom telefonen retter seg mot en helt annen målgruppe enn det testene våre gjør. De som vil ha denne telefonen gir blanke i brukervennlighet, kamera og andre kriterier som er viktige for mannen i gata. Skulle vi fulgt den vanlige testprosedyren ville vi endt med å slakte en telefon som er perfekt for en betydelig brukermasse.

Vi vil likevel jevnlig komme med alternative helgeartikler rundt Neo Freerunner og Openmoko, uten å ha noen fastsatte tema å skrive om. Til neste gang har jeg og flere forhåpentligvis lært basiskommandoene, og har planer om å få på plass en komplett programvarepakke.

Innspill fra deg som leser er i høyeste grad ønskelig, enten du har praktiske nybegynnertips eller ønsker om guider, programvaretester eller hva det måtte være. Kom gjerne med tilbakemeldinger på e-post eller i forumet!

– Marius S. Eltervåg
  Testleder, Amobil.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen