Førsteinntrykk: Google Chrome

Google Chrome er på ingen måte en revolusjon, men søkemotorgigantene har definitivt gjort mye riktig i sin jomfrutur inn i nettlesernes verden.

Opplevd hastighet
En rekke av nettleserutviklerne har kritisert oss journalister som tester fysisk hastighet på hvor kjapt en nettside lastes. Det er faktisk et godt poeng, og det både Microsoft, Mozilla, Opera, og nå Google fremhever er det de kaller "opplevd hastighet".

Hvis du går inn på en nettside, er det sjelden du skroller ned til den nederste saken på siden umiddelbart. De aller fleste begynner å lese på toppen, og innen vi har sett ingressen på første sak, er uansett hele siden lest.

Microsoft har fokusert mye på dette i forbindelse med lanseringen av beta 2 av Internet Explorer 8 forrige uke, og Google gjør nøyaktig det samme med Chrome.


Google Chrome foreligger på norsk fra dag én.

Norsk likevel
Google har adopert den samme utgivelsestrukturen som det Apple har holdt på med i en årrekke. En dag kommer offentliggjørelsen av produktet, og neste dag er det klart for lansering. Ikke noe tull, ikke noe kanskje en gang i fjerde kvartal. Produktet er her nå, løp og kjøp, eller last det ned.

Offentliggjøringen av Google Chrome kom på mandag og klokken 21.00 tirsdag kveld var den nye nettleseren klar for en fullstendig problemfri nedlasting. I pressemeldingen fra i går fikk vi opplyst at det ikke ville finnes en norsk versjon med det første, noe som ikke medfører riktighet. Fra første sekund var Google Chrome tilgjengelig i en fullstendig lokalisert norsk versjon.

Lynrask
Vi har tidligere snakket om betegnelsen opplevd hastighet, og her har systemutviklerne hos Google gjort mye riktig. Chrome er rett og slett lynrask. Vi har ikke hatt mulighet til å fullstendig måle de fysiske resultatene mot andre nettlesere, men måten Chrome behandler nettsider på er utrolig effektiv.

Med en Xbox 360 på nedlasting av et Arcade-spill, Call of Duty-onlinespilling på Playstation 3, og to PC-er koblet opp mot normal nettsurfing, lastet Chrome hovedinnholdet av en nettside 1.5 sekunder raskere enn Firefox, som hadde fullstendig egen råderett på det trådløse hjemmenettet.

Opplevd hastighet er utvilsomt fokus for Google, og hvis du bestemmer deg for å umiddelbart skrolle til bunnen av siden i det øyeblikket du kommer inn, så virker Firefox og Opera raskere.

Seperate faner
Google har skrytt på seg den store nyheten om å ha seperate faner som opererer i hver sin "sandkasse", slik at nettleseren ikke låser seg, selv om en av fanene skulle støte på problemer. Dette er riktignok ikke så revolusjonerende som mange har påstått i løpet av det siste døgnet, ettersom Microsoft introduserte nøyaktig den samme funksjonen i sin beta 2 av Internet Explorer 8 forrige onsdag.

Det er uansett en utrolig viktig funksjon, og noe som kommer til å være langt mer kjærkomment enn det det umiddelbart kan oppfattes som. Alle dine faner og surfesesjoner lagres fortløpende, og restartes umiddelbart hvis du ønsker det etter trøbbel.

En rekke mangler
Microsoft er på versjon åtte av sin nettleser, Mozilla på versjon tre, mens Opera per dags dato er på et sted mellom ni og ti. Dette er Googles første forsøk, og programmet er fremdeles i en nesten pre-betafase. Derfor er det endel mangler. Med nylig lanserte Internet Explorer 8 beta 2, fikk vi en oppvisning i avanserte funksjoner, og her har Google en lang vei å gå.

Google har imidlertid allerede sagt at en såkalt "intelligent håndtering av bokmerker" og smarte integrerte, direkte implementerte utvidete søk via Google, vil være tilgjengelig i neste versjon. Den åpne holdingen til Google med Chrome gjør også at den høflig spør deg om hva du vil, og ikke vil, importere fra dine eksisterende nettlesere.


Du kan surfe uten legge igjen spor.

Java-trøbbel
Som en rekke produkter i betafase oppstaår det problemer, og for Chrome er det nettsider som krever Java som foreløpig er det største problemet. Det er også vesentlig å påpeke at inntil videre fungerer Chrome kun for Windows Vista og XP. Linux og Mac-versjoner vil lanseres senere i høst.

Skulle du støte på Java-problemer er det Java 6 update 10 som løser alle problemer.

Lite staffasje
Etter kun fire-fem timer med Google Chrome fremstår den som en litt annerledes nettleser. Det føles som om indikasjonene vi fikk i bloggene fra de Google-ansatte tidligere i dag, faktisk var en oppsummering av det som har vært fokuset for programmet.

Det er helt enkelt, fullstendig nedstrippet, men det gjør en utrolig god jobb i forhold til å få deg fra A til B, og til den nettsiden du faktisk var på jakt etter.

Åpen kildekode
Selv om dagens versjon av Chrome virker veldig enkel, men likevel effektiv, er det umulig å si hva fremtiden vil bringe. Vi har sett hva utviklere over hele verden har laget av smarte utvidelser til Firefox, og med åpen kildekode i Chrome kommer det definitivt til å lanseres mange applikasjoner i løpet av veldig kort tid.

Etter å ha semi-frivillig begravd meg i utforsking av de fleste nettlesere i løpet av det siste halve året, og stadig mottar utrop som "nerd", både på kontoret og hjemme, må jeg si meg imponert over Chrome. I løpet av en uke har jeg fått fornyet tillitt til neste generasjon av nettleserne våre, og både Internet Explorer 8 og Google Chrome kommer til å gi både Firefox, Opera og Safari en tøffere kamp enn de nok hadde forventet.

Her kan du laste ned Google Chrome.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen