Førsteinntrykk av Olympus E-3

Så har Olympus E-3 endelig kommet. Vi har ventet lenge, men ventetiden har nok vært aller lengst for Olympus-fantastene blant oss. Den gamle kjempen har ikke hatt noe fullgodt semi-proff tilbud på aldri så lenge, og selv om de digitale speilreflekskameraene Olympus har kunnet stille med i senere tid absolutt har vært gode kameraer, så er det likevel noe som har manglet. De har, kort og godt, hatt et E-3-formet hull i sortimentet.

Akam var i går innom årets ElektroWorld-messe i Lillestrøm, og der finnes inntil søndag ett av de få eksemplarene av Olympus E-3 som foreløpig finnes i verden. Mens Olympus-folket så en annen vei benyttet vi anledningen til å klå på det nye vidunderet, og her er hva vi synes.

KAMERAHUS:

Kamerahuset gir et solid og massivt inntrykk - langt mer enn Olympus' speilreflekser i lavere segmenter, som selv om de ikke er dårlig konstruert gir en markant plastikkfølelse i forhold. Noe annet var egentlig ikke å vente, tatt i betraktning at Olympus E-3 hovedsaklig er tiltenkt entusiaster og profesjonelle fotografer (ja, vi tviler på om Olympus kommer til å lansere et enda heftigere kamera enn E-3 sånn med det første).

Ergonomisk er huset littegranne stort i hånden, men ikke så stort som Sonys A700, som det for øvrig minner litt om, på noen måter, med sine mange avrundede kanter og linjer. Designet er gjenkjennbart som Olympus', men E-3 fremstår ikke like strømlinjeformet som Nikons eller Canons kameraer i samme nisje.

Vi fikk ikke prøve kameraet med vertikalgrepet, men det lå igrunnen så godt i hånden at det ikke var noe savn heller.

BATTERI:

Batterikapasiteten vet vi ikke noe om, men typen er et BLM1 1500 mAh Lithium-Ion, som er det samme batteriet blant annet E-510 bruker. E-510 har et CIPA-tall på 650 opptak per lading, og vi forventer noenlunde det samme for E-3, siden de har mange av de samme funksjonene.

SKJERM & SØKER:

Skjermen er naturligvis mindre enn vi etterhvert har blitt vant til på speilreflekskameraer i nyere tid. 3-tommers skjerm er etterhvert normen, men når E-3 nøyer seg med "bare" 2,5 tommer er ikke det noe stort problem. ja, vi skulle helst sett at den var større, men målt opp mot at man på E-3 har fått dreibar skjerm som kan felles inn mot kameraet for å beskytte den, blir valget klart, og vi er 100% enige i den prioriteringen Olympus her har gjort.

Søkeren på E-3 er større enn på tidligere kameraer fra Olympus, men som en følge av dette ser den også ut til å ha blitt litt mørkere, uten at vi hadde anledning til å sammenligne direkte. Likevel, 100% dekning er bra!

FUNKSJONER:

De få minuttene vi hadde med kameraet var ikke nok til å si noe spesielt om funksjonene, men dette er også et område vi har dekket tidligere. Våre spekulasjoner fra dengang viste seg å holde stikk, og det er gledelige nyheter, for funksjonslisten fra dengang så riktig så bra ut. Som seg hør og bør for en arbeidshest av et kamera som dette skal og bør være, er det utstyrt med en lang rekke funksjoner som de fleste av oss aldri vil få bruk for, men som kan være kritiske i rette situasjonen. Foruten de litt mer spesieliserte funksjonene som trådløs blitsstyring etc, får E-3 selvsagt også støvfjerning, innebygget brikkebasert bildestabilisator, LiveView, og så videre.

AUTOFOKUS:

Olympus har lovet mye om autofokusen på E-3, og om de har sine ord i behold vil tiden vise. I mellomtiden kan vi i alle fall fortelle at med hele 11 kryss-baserte AF-sensorer vil E-3 ikke bli noen sinke i autofokussammenheng, hverken med tanke på hastighet eller nøyaktighet i lite lys. Vi fikk desverre kun begrensede muligheter til å teste ut autofokusen, men den var presis og rask, slik vi opplevde den, selv om systemet ikke alltid valgte den fokussonen vi helst ønsket oss. Dette er imidlertid et problem ved de alle fleste kameraer som har flere fokussoner, og som de fleste andre kan også E-3 settes til å bruke kun en spesifikk sone. Multisone er imidlertid hendig å ha dersom man skal fotografere bevegelige motiver, noe vi desverre ikke fikk undersøkt inne på messeområdet. vi ønsket heller ikke å gi Olympus-folket kollektivt hjerteattakk ved å forsøke å ta kameraet med oss ut...

HURTIGHET:

Kameraets hurtighet er det vanskelig å uttale seg om objektivt uten å ha hatt det i vår testlab, men det føltes responsivt og raskt og etter så lite som fire-fem bilder ble vi relativt godt vant til det. Olympus lover fem bilder i sekundet med E-3 på serieopptak - et tall som er greit nok, men ikke spektakulært på noen måte, inntil man får vite at E-3 da justerer fokuseringen mellom hvert bilde. Det er selvsagt ikke i stand til å refokusere fullstendig fra nærgrensen til uendelig, men tar man seriebilder er det som oftest grenser for hvor langt motivet kan flytte seg i løpet av 1/5 sekund. Det finnes selvsagt raskere kameraer der ute, hva angår følgefokus, men vi synes likevel at dette er bra i et kamera i denne klassen.

BETJENING & BRUKERVENNLIGHET:

Menyene synes vi var litt knotete, men sikkert ikke verre enn at man blir vant med det også. De var litt går og kjedelige, men gjenkjennelsesfaktoren fra tidligere kameraer fra Olympus er så absolutt til stede, og de som oppgraderer fra et annet olympus-hus til E-3 vil temmelig kjapt føle seg hjemme.

BILDEKVALITET:

Bildekvaliteten på E-3 kan vi desverre si lite konkret om, da kameraet vi fikk klå på var en preproduksjonsmodell og dermed ikke ferdig kalibrert etc. Bildekvaliteten er dermed ikke nødvendigvis representativ for en produksjonsmodell av E-3, men vi anser det som trygt å si at den neppe vil være verre i alle fall. Og så vidt vi kunne anslå var det ingenting å si på bildekvaliteten, selv på preproduksjonsmodellen. Hudtoner og detaljer kom fint frem, og ved lav ISO var det ikke tegn til støy. de høyere ISO-verdiene fikk vi desverre ikke sett på.

Det vil nok være trygt å anslå at brikken som sitter i E-3 er den samme som i andre Olympus-kameraer som E-410 og E-510, muligens med enkelte forbedringer. I alle fall har vi tidligere latt oss imponere over den gode bildekvaliteten Olympus er i stand til å få ut av sin bildebrikke med 2x cropfaktor, og vi har ingen tro på at imponaden skal ta slutt nå.

HVA VI SAVNER:
Det er ikke mye å savne ved E-3, men man skal jo spikke flis, så her er hva vi ønsker oss:

 • Lysere søker, men dette er ikke realistisk å forvente av E-3.
 • Litt mindre kantete kamera - mer strømlinjeformet.

  Det er ting som tyder på at Olympus har gjort det meste rett med E-3. Oppløsningen bærer ikke preg av megapikseljag, kameraet virker nøkternt, solid og veldesignet, og det er tydeligvis fotografens behov som har sittet i høysetet her. Sammen med den aggressive prisingen som direkte konkurrerer med bl.a. Canon EOS 40D og Nikon D300, er det nok mange i Olympus-leiren som blir glad for endelig å kunne få et kamera å vokse på. Det eneste Olympus ikke har klart, er å holde pressebyrået sitt i tøylene. Slikt uhemmet skryt som de klarer å lire av seg i pressemeldingen er faktisk i dag det som utgjør den største trusselen mot Olympus' troverdighet. Og det er synd, for de lager fremragende kameraer.

 • Norges beste mobilabonnement

  Desember 2018

  Kåret av Tek-redaksjonen

  Jeg bruker lite data:

  Komplett MiniFlex 1 GB


  Jeg bruker middels mye data:

  Komplett MedioFlex+ 6GB


  Jeg bruker mye data:

  Chili 25 GB


  Jeg er superbruker:

  Chili Fri Data


  Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

  Forsiden akkurat nå

  Til toppen