Gear VR er en kul greie. Vi håper den kommer til Norge, selv om den vil gjøre et solid innhugg i lommeboken min.

Samsung Gear VR

Gear VR er en kul greie. Vi håper den kommer til Norge, selv om den vil gjøre et solid innhugg i lommeboken min. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Den kuleste greia på IFA

Samsung og Oculus' VR-brille er noe av det kuleste vi har sett på messen i år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Skjermbrillen til Samsung og Oculus er spesiell. Her er nemlig en helt vanlig mobiltelefon puttet inn i noe som minner om en dykkermaske. Vel, vanlig og vanlig fru Blom, det dreier seg om en Samsung Galaxy Note 4, med en 5,7 tommer stor AMOLED-skjerm og oppløsning på 1440 x 2560 punkter.

Superstabilt bilde

Inne i brillen er det plassert flere linseelementer, slik at hvert øye ser et forstørret bilde av en del av skjermen. Dette gir mulighet for å skape et tredimmensjonalt bilde, men det er ikke det som gjør løsningen så spesiell.

Det spesielle er sensorene som registrerer hodebevegelsene dine. Dette gjør det mulig å skape en virtuell verden som omslutter deg. Kikker du opp, så får du se hva du har over deg, dreier du hodet fra den ene siden til den andre vil du se hva som ellers ville vært utenfor sidesynet ditt..

Sensorene er så nøyaktige at det skapes inntrykk av at rommet du befinner deg i står stille, mens du beveger deg. Så stabil og presis er løsningen at vi ikke et øyeblikk kunne se at den kunstige verdenen vi befant oss i hang etter oss i bevegelsene. Her er løsningen Samsung og Oculus har utviklet langt mer presis enn det vi opplevde med Oculus første egne skjermbriller, Oculus Rift.

Spill-legende på laget

John Carmack er en legende i spillmiljøet. Nå er mannen bak spill som Doom teknologisjef i Oculus.
John Carmack er en legende i spillmiljøet. Nå er mannen bak spill som Doom teknologisjef i Oculus.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Under presentasjonen av Gear VR dukket også spill-legenden John Carmack opp. Han har vært sentral i utviklingen av en rekke kjente spilltitler, som Doom og Quake. Carmack snakket med stor entusiasme om hvordan programvare på telefonen jobber sammen med de mange sensorene i brillen for å skape en stabil VR-opplevelse.

Han snakket også om hvordan grafikkprosessorene jobbet med å tegne opp omgivelsene som ulike lag, der den mer ressurskrevende grafikken ble kjørt som et eget lag på toppen av den enklere bakgrunnsgrafikken. Dette gjør at du kan gjøre brå bevegelser med hodet uten at skjermbildet blir hengende etter, og at du slipper å bli sjøsyk av å bruke brillene.

Alene på kino

Vi fikk prøve brillene, og kan underskrive på at dette er fascinerende greier. I vårt tilfelle havnet vi i en tom kinosal med det samme brillene kom på. På det enorme lerretet fremfor oss, kunne vi se 3D-filmer. Vi kunne også dreie på hodet for å se om kinoen virkelig var tom, eller om det satt noen på setene rundt oss.

Det finnes rom for å forbedre brillen. Særlig kunne vi ønske oss høyere oppløsning. To "forstørrelsesglass" noen cm fra skjermen gjør at vi fikk inntrykk av å være i et enormt rom. Men forstørrelsen gjør det også enkelt å se pikslene i skjermen.

Brillen er ikke veldig billig. Særlig ikke med tanke på at du må ha en Galaxy Note 4 til drøyt 6000 kroner for å ha glede av Gear VR. I tillegg kommer selve brillen, som prises til 2300 kroner. Det hele vil faktisk koste mellom 8000 og 9000 kroner. Og dette er før du kjøper innhold. 

Norge er ikke på lanseringslista

Et annet spørsmål er om brillen i det hele tatt kommer til Norge. Samsung sier nei, og begrunner det med at Oculus ikke har noen norsk applikasjonsbutikk. Uten innhold er brillen ganske verdiløs. Men flere nettbutikker har oppgitt pris på brillen, noe som tyder på at gråimporten vil gjøre Gear VR tilgjengelig også her. 

Her har vi laget en kort video der vi beskriver hvordan det oppleves å bruke Samsung Gear VR. Vi beklager at det er en del støy i lyden på dette opptaket: 

 

Les alle sakene fra IFA 2014 på vår samleside »

Samsung Gear VR Innovator Edition for Galaxy S6

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen