Olympus OM-D E-M1

(Bilde: Kjersti Stuestøl/Akam.no)

Leken speilrefleksutfordrer

Er OM-D E-M1 nok til å lokke proffene over til speilløst?

Nylig offentliggjorde Olympus OM-D E-M1, kameraet de håper vil lure proffotografene over til den speilløse siden. Raskere autofokus, avanserte funksjoner og bedre kompatibilitet med eksisterende Four Thirds-proffoptikk stappet inn i en nett pakke; er det fristende nok?

Da vi fikk muligheten til å kikke nærmere på kameraet, grep vi selvsagt sjansen.

Kjappe spesifikasjoner

I kameraet har Olympus gjemt en helt ny 16 megapikslers Live MOS-bildebrikke på 17.3 x 13 mm, samt en tilhørende ny bildeprosessor.La oss først friske opp hukommelsen: OM-D E-M1 er altså et speilløst microFourThirds-systemkamera - det første som sikter seg inn mot proffmarkedet.

I tillegg byr kameraet på en femakses bildestabilisator og et dobbelt autofokussystem; både fasedetekterende - og kontrastbasert. Dermed skal kameraet kunne utnytte både mFT-optikk, samt den fasedeteksjonsbaserte FourThirds-optikken.

På papiret ser dette altså riktig så interessant ut.

Modushjulet på E-M1 har en egen låseknapp.
Modushjulet på E-M1 har en egen låseknapp. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Kompakt

Det er ikke til å komme utenom, E-M1 er et nett kamera. Det er større enn de øvrige PEN-modellene, og med det litt kraftigere grepet er det også marginalt større enn Panasonic GX7, men det er på ingen måte et ruvende kamera.

Likevel kjennes det ganske stort - i overført betydning. Vel å merke lekte jeg hovedsakelig med kameraet med påmontert batterigrep, men jeg tok meg stadig i å glemme at det ikke var et speilreflekskamera jeg hadde i labbene. Både hurtighet, byggkvalitet og en deilig lukkerlyd bidro til dette.

Med batterigrepet ligger kameraet svært godt i hendene, og det virker nærmest som om det er designet for å benyttes med ekstra grep.

Uten grepet blir det nemlig en litt blandet affære, avhengig av hvilken optikk man benytter: Med et lett objektiv, fremstår kameraet som en kompakt, lystig sak, men med et litt tyngre objektiv blir det fort fortungt og ubalansert.

Selv har jeg ikke spesielt store hender, så det er rimelig å anta at denne effekten bare forsterkes dersom man har litt større labber.

Her er E-M1 med det nye 12-40mm f/2.8.
Her er E-M1 med det nye 12-40mm f/2.8. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

Les også: Test av Olympus OM-D E-M5

Minitanks

Umiddelbart virker kameraet svært solid bygget. Olympus oppgir at kameraet er bygget i magnesium, og at det i tillegg til å være sprut- og støvsikkert også tåler temperaturer ned i minus 10 grader.

Ettersom vi testet kameraet i tidlig høstlige omgivelser i Irland, var det dårlig med muligheter for å teste vinteroverlevelsesegenskapene til kameraet, men det var lite slark å spore på kameraet generelt. Både E-M1 og det nye kitobjektivet 12-40 mm sto til forventningene på byggkvalitetfronten.

Plastikkfølelse var totalt fraværende og alt av knapper, hjul og ratt bød på akkurat passe motstand. Uten at det egentlig virket som det trengte det, hadde modushjulet i tillegg en låseknapp på toppen.

De ulike bestanddelene E-M1 er bygget opp av.
De ulike bestanddelene E-M1 er bygget opp av. 18 mm, ISO 1250, 1/160, f4. Foto: Kjersti Stuestøl/Akam.no

I bruk

Hvor kjapp er egentlig E-M1? Med mFT-optikk, hvor kameraet hovedsakelig benytter kontrastbasert autofokus, er det raskt. Olympus selv oppgir maksimal opptakshastighet til ti bilder i sekundet (6.5 med følgefokus), og selv om vi skjøt i både JPG og RAW samtidig, fikk vi aldri problemer med at bufferen gikk full. Nøyaktige tall vil vi ta for oss i en full test senere.

Men det som er vel så interessant, er hvordan E-M1 håndterer FT-optikk. Disse objektivene er ikke bygget for bruk med kontrastbasert fokus, og på tidligere mFT-kameraer har kameraet virkelig måttet jobbe hardt for å finne fokus. Vi snakker da gjerne om tre-fire sekunder med jaging frem og tilbake før kameraet har funnet fokus.

Jeg fikk testet både Olympus Zuiko Digital ED 300mm F2,8 og Olympus Zuiko Digital 35mm F3.5 Macro med E-M1. Helt nøyaktige tall kan jeg dessverre ikke servere, men med begge objektivene så E-M1 ut til å finne fokus tilfredsstillende kjapt, og i hvert fall milevis unna den tålmodighetsprøvende jagingen vi tidligere har sett med FT-optikk på mFT-kameraer.

På neste side ser vi nærmere på hvor mye moro man kan ha med kameraet»

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen