Man ber tydeligvis om bråk når man prøver å installere skjermdrivere til visse skjermkort.

Første uke som Linux-bruker

Man ber tydeligvis om bråk når man prøver å installere skjermdrivere til visse skjermkort.

Gjør aldri dette i Linux

Ny lærdom: AMD og Linux er ikke bestevenner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fem dager har nå gått siden jeg først satte meg ned foran Ubuntu-maskinen min, og problemene har ikke latt seg vente på.

Tips, triks og tårer?

Hvis du leste min forrige artikkel vet du at jeg hadde en røff start med Ubuntu. Ting fungerte ikke helt som det skulle, og jeg måtte ta et oppgjør med min terminalfrykt, som viste seg å kanskje ikke være et så skummelt verktøy som jeg først hadde trodd.

Planen for denne artikkelen var å skrive om fine ting jeg har oppdaget i mine få dager som Ubuntu-bruker, og nyttige tips til andre nybegynnere som meg. Og selv om jeg har en haug av fine ting å si om både grensesnittet og om Linux generelt, har jeg opplevd så mange uforklarlige og irriterende feil de siste dagene, at jeg nesten må ta opp dette først.

Feilsøk 101

Som dere vet byttet jeg datamaskin fra en Dell Latitude E4310 til en HP Pavilion dv6, i tro om at det skulle fikse problemene jeg hadde med det trådløse nettet på jobb (jeg bruker kablet nett til vanlig, men det er jo greit at begge funker, ikke sant?). Jeg fortsatte å bruke HP-en selv etter at vi oppdaget at den hadde like mye problemer som Dell-en å koble seg til nettet, noe som skulle vise seg å være et dumt valg.

Et problem jeg hadde på begge maskinene med Ubuntu Unity var nemlig at enkle ting som å flytte på vinduer gikk tregere enn det burde, og å tegne i Gimp var en umulighet, da strekene dukket opp med to-sekunders-forsinkelse. Tegning i Gimp fikk faktisk prosessoren til å gå helt av skaftet, og øste ut med 80 prosent av ytelsen sin for å tegne en krussedull.

Ikke oppdater et AMD-skjermkort

Jeg valgte derfor å oppdatere skjermkortet, som var av typen AMD Radeon HD 6490M. Driverne som fulgte med i operativsystemet så ikke ut til å gjøre susen, så da tok jeg turen til AMD sine hjemmesider, hvor jeg raskt fant frem til de nyeste driverne, som angivelig hadde Linux-støtte.

Med hjelp, og et par advarsler fra en av Linux-assistentene mine på kontoret, installerte jeg den nyeste driveren. Og så kræsjet alt sammen.

Da maskinen ble restartet kom vi (på dette punktet var jeg omringet av tre gutter med langt mer peiling på Linux enn meg) ikke inn i noen form for innloggingsskjerm eller grafisk grensesnitt, og driveren måtte utryddes ved hjelp av noen hendige kommandoer jeg ikke husker.

Fortsatt feil

Da driveren var borte fungerte operativsystemet som vanlig igjen, men problemet var fortsatt der. Vi testet Unity i både den "lette" 2D-utgaven og den vanlige 3D-utgaven, vi testet Gnome 2.3, vi testet Gnome 3.0, og problemet var fortsatt et irriterende faktum.

Gnome 3.0 var imidlertid den beste av flere onder, da Gimp fortsatte å henge, men resten av systemet ser ut til å fungere raskt og smidig.

Gnome 3.0 funker ganske godt, men kanskje ikke helt optimalt.
Gnome 3.0 funker ganske godt, men kanskje ikke helt optimalt.

Herlig enkelt å bytte ut skall

Her må jeg si at jeg digger hvor enkelt og raskt det er å bytte mellom ulike "skall" i Ubuntu. Man trenger bare å slenge opp terminalen, laste ned et nytt skall, logge ut, og velge hvilket brukergrensesnitt du vil bruke når du logger inn. Herlig.

Vi prøvde derfor også ut et par andre "skall" som ikke baserte seg på Gnom, slik som XFCE, som i mine øyne virket som et veldig minimalistisk og nedstrippet grensesnitt. Her fungerte imidlertid både Gimp og å flytte på vinduer, uten et eneste problem. Endelig!

For å forsikre meg om at det faktisk var Gnome som var problemet lastet jeg ned Fedora til en Live-CD, og testet det ut på maskinen med Gnome 3.0 kjørende. Også her dukket Gimp-problemet opp, og både jeg og Linux-assistentene mine konkluderte med at Unity virkelig ikke liker maskinen min, Gnome 3.0 synes maskinen min er helt OK, og at AMD hater så godt som alle Linux-maskiner.

Oppsettet i dag

Akkurat nå bruker jeg Dell-maskinen igjen, i håp og tro at dens Ubuntu-sertifisering vil gjøre den til en mer langvarig, stabilt valg enn den teknisk sett sterkere HP-en. Helst hadde jeg kanskje prøvd en bærbar datamaskin med et dedikert Nvidia-skjermkort, men vi hadde dessverre ingen ledige liggende på kontoret akkurat nå.

Jeg har fortsatt Ubuntu 11.10 installert, men har sluttet å bruke Unity. Jeg likte grensesnittet, men når den ikke vil fungere og la meg gjøre engang de enkleste tingene i et operativsystem er det ikke noe jeg gidder å bruke.

Derfor prøver jeg nå ut Gnome 3.0, som foreløpig virker veldig lekkert og smidig. Ettersom jeg bare har brukt det i én dag har jeg imidlertid ikke så veldig mange gode tips enda, så det får vente til neste artikkel.

Gimp fungerer selvfølgelig fortsatt ikke på ønskelig måte, så jeg vurderer å gjøre enda et forsøk på å legge inn Photoshop gjennom Wine. Hvis ikke, kanskje Photoshop sin nettutgave fungerer bedre?

Forhåpentligvis er Linux-hverdagen min i ferd med å stabilisere seg, og jeg kan begynne å virkelig jobbe, og ikke rive meg i håret for ting som burde fungert fra starten av.

Dette skjer ikke alle

Jeg vil også legge til at det virker som jeg har vært eksepsjonelt uheldig med maskinvareproblemer, som vanligvis ikke dukker opp når man prøver seg på Ubuntu. Alle Linux-brukere jeg har snakket med har vært svært overrasket over alle problemene jeg har hatt, og sagt det vanligvis fungerer veldig greit. I hvert fall hvis du har et Nvidia-skjermkort, og ikke utfordrer skjebnen og våger deg å bruke Linux på en AMD-maskin.

Som vanlig tar jeg imot forslag, tilbakemeldinger og tips med glede, på min e-post. Dere er kanskje sinte for at jeg har gjort ting på feil måte eller presenterer ting på det som kan virke som en negativ måte, men dere får bare tro meg når jeg sier at jeg prøver så godt jeg kan. Ubuntu har ikke vært min venn denne uken, men kanskje neste?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen