Test

Første med fingerstyring

Testresultater

HTC Touch

Positive ting Stor skjerm, enkle menyer, WLAN, Stereo bluetooth, et hav av muligheter
Negative ting Ikke 3G, FM-radio eller GPS. Av og til savner vi tastene.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 4
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 4

Testresultater

HTC Touch

Positive ting Stor skjerm, enkle menyer, WLAN, Stereo bluetooth, et hav av muligheter
Negative ting Ikke 3G, FM-radio eller GPS. Av og til savner vi tastene.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 4
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 4
HTC Touch er en PDA-mobil uten tradisjonelt tastatur. En ny menystruktur på toppen av Windows Mobile skal gjøre det mulig å feie gjennom den mobile hverdagen bare med fingertrykk på skjermen. 

Pølsefingre
Vi har testet Touch noen dager, og er kommet til at vi liker ideen. Like vel er det ikke til å legge skjul på at det er situasjoner der vi savner de vanlige tastene. Stryk-og-trykk-funksjonen er bra når du skal spille musikk, hente bilder eller ringe til kontakter du har forhåndslagret. Den egner seg også godt for åpning av programmer som er lagt inn i telefonens hurtigmeny.

Men skal du skrive tekst, enten det er SMS, MMS, e-post eller Live Messenger, så blir selv normale fingre for store og vi må frem med den lille skjermpennen som sitter i mobiltelefonen.

Når pennen først er fremme har vi imidlertid flere muligheter enn på tidligere Windows-mobiler. Her fines nemlig et program som gjenkjenner håndskrift, bokstav for bokstav, eller som hele ord rablet ned på morsmålet. Men æøå skjønner den ikke. Du skal kunne legge til ordbøker, men disse er ikke installert på vårt testeksemplar. Vi vet derfor ikke om dette vil løse problemet med særnorske tegn. Løsningen er ikke den samme som ”Block Recognizer.”

Du kan også lage dine egne forenklinger – skriv en selvvalgt forkortelse, og det oversettes til hva du ønsker. Det virtuelle telefontastaturet har store knapper og kan betjenes med fingrene. Her finnes også bokstaver på tastene, slik vi kjenner fra andre mobiler. Men du kan ikke skrive meldinger på disse knappene.

Vi kan imidlertid godt leve med kombinasjonen finger- og pennestyring, selv om vi godt kunne tenkt oss en forenkling også av de underliggende menyene. Når du velger for eksempel meldinger, kommer du til meldingsklienten vi kjenner fra før, uten noen form for forenklinger eller tillegsfunksjonalitet. 

Strykemeny
Fingermenyen henter du ved å stryke oppover på skjermen. Du lukker den ved å stryke motsatt vei. Menyen består så av en av tre maler. Disse roterer du med strøk til sidene.

1)   Seks ikoner som lar deg åpne e-post, sms/mms, nettleseren (Internet Explorer), gjøremål, kommunikasjonsbetjening eller kalender.

2)   Tre ikoner for musikk, foto eller video

3)   Et rutenett med tre ganger tre snarveier til kontakter. Under disse har du fire valg – Telefontastatur (på skjermen), samtalelogg, kontaktliste eller tilgang til ytterligere tre ganger tre kontakter. 

Tynnere
Telefonen skiller seg ikke bare fra andre mobiltelefoner ved at den mangler taster – det har vi også sett på tidligere Windowsmodeller. Men den er slank, har stor skjerm og et brukbart kamera (2 megapiksler). Den har imidlertid ikke noe fotolys, så innendørs blir det gjerne mye signalstøy på bildene.

HTC Touch har ikke 3G, men støtter Edge og WLAN. Det holder til det meste, men du mister muligheten for å se den du snakker med (videotelefoni). 

Klokke og vær
En ny funksjon gir widget-liknende ”i dag”-skjerm. Her kan du selv velge hvilken informasjon som skal vises, i tillegg til en stor klokke, værsymbol (oppdatert for selvvalgt by) eller hurtigvalgknapper til andre funksjoner.

Programmene er ellers de same som på andre mobiltelefoner med Windows Mobile 6.0. Det betyr nettleser, Office-programmer, musikkspiller og et par enkle spill (kabal og Bubble Breaker). 

Touch kommer i sort eller grønt. Vårt eksemplar er sort, med et sølvfarget felt rundt skjermen og en sølvlist i siden. SIM-kort og minnekort (TransFlash eller mini SD) puttes inn i åpninger som dukker frem om du pirker ut en del av sidelisten.

Under skjermen sitter en vippebryter og de vanlige rød/grønn knappene. På høyre side finner vi kameraknappen, på venstre en knapp for volumregulering. På toppen sitter en av/på-bryter som ved et kort trykk slukker skjermen og låser tastene uten å slå av mobilen. Trykk på denne før du legger telefonen tilbake i lommen, så sparer du strøm og unngår lommeringing. 

Tykkere glass
Skjermen på Touch kjennes stivere og tykkere enn på andre mobiler med trykkfølsom skjerm. Så er også touch-løsningen basert på ny maskinvare. Du kan med andre ord ikke legge samme program inn på en eldre modell med Windows Mobile og trykkfølsom skjerm.

Avstanden fra glasflaten og ned til selve skjermbildet er med andre ord større enn vi er vant til, uten at det skapte praktiske problemer.

Med Windows Mobile 6.0 er Touch en ideell følgesvenn for den som bruker Microsoft Exchange Server. Da får du oppdatert Outlook på mobilen uten å måtte tenke på tilkobling til PC eller manuell synkronisering. E-post, gjøremål, notater og kalenderoppføringer dukker opp kort etter at du skriver det inn på PC-en. På samme måte oppdateres PC-en når du gjør endringer på mobilen. 

Forbruker
HTC Touch retter seg mer mot forbrukermarkedet enn noen annen Windows-mobil har gjort. For businessbrukere holder vi en knapp på telefoner med tastatur, men for folk flest vil HTC Touch oppleves som en underholdnings-PC du kan ha i lommen. Men 1 GB minnekort får du med deg både musikk, biler og filmer på telefonen – forutsatt at mediefilene er komprimert for lagring på en slik enhet.

Hodesettet som følger med gir stereolyd, men er ikke av de beste vi har prøvd. Telefonen støtter imidlertid trådløs stereo (A2DP) og siden det ikke er utgang for standard 3,5 millimeter hodesettplugg anbefaler vi at du kjøper et A2DP-hodesett først som sist. Prisen på disse begynner å bli overkommelig.

Alt i alt er HTC Touch et skritt i riktig retning – enklere navigering av Windows-baserte mobiltelefoner. Med litt raskere menyer, 3G, HSDPA og fremskytbare taster ville den vært helt super. Men selv i nåværende utgave er det en heftig mobiltelefon.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen