Første DRM-prosessorer fra Intel

Intels siste XScale-prosessorer som snart vil finne veien til mobiltelefoner og PDA-er vekker først og fremst oppsikt fordi det er den første massemarkedsprosessoren med innebygd DRM (Digital Rights Management). Dette er en samling funksjoner som gjør at de som har laget en fil - eller et program, kan bestemme hvordan og i hvilke sammenhenger filen eller programmet kan kjøres - som byr på mange mer eller mindre uheldige funksjoner for sluttbrukerne.

Ifølge Intel er PXA27x-prosessorene i XScale-serien designet fra bunnen av for å gi topp prioritet til "sikkerhet". Maskiner basert på en PXA27x-prosessor vil rett og slett ikke starte hvis maskinens "Intel Trusted Boot ROM" ikke kan verifisere at den er "trygg". Denne tryggheten baseres på identifisering av at operativsystemet og alle filer som lastes inn under oppstart er digitalt signert, formodentlig av Intel selv.

Disse nøklene blir sjekket hver gang en PXA27x-basert enhet blir skrudd på, men kan også kreves av programvare som nettlesere og medieavspillere - som kan nekte tilgang til plattformer som ikke identifiserer seg med de "riktige", "sikre" nøklene. Samtidig sier Intel at funksjonene er spesielt egnet for trådløse enheter, ettersom et WLAN-nettverk for eksempel kan kreve at bestemte nøkler skal ligge i de beskyttede områdene på enheter som kobles til. Men det er ingen tekniske grunner til at ikke den samme "sikkerheten" kan kreves også av mer ordinære desktop-prosessorer.


PXA27x-prosessorene har i tillegg separate områder for "kryptografiske motorer" - med andre unike nummergeneratorer som kan gi maskinen en unik brukeridentitet. Sammen med "Trusted ROM"-"motoren" vil dette føre til svært sterk "sikkerhet" gjennom at man ikke bare trenger en nøkkel for å komme inn på et nettverk, eller å kjøre et program, men at man samtidig legger igjen et unikt, personlig visittkort som kan lagres i all evighet.

"Trusted computing" har fått mye kritikk fordi den praktiske effekten av "sikkerheten" er sikkerhet for programvareutviklere og rettighetshavere. Istedenfor å beskytte eiere av "sikre" enheter, dreier det seg om å sikre rettighetshavernes kontroll over hvordan materialet deres brukes, mener mange. Ifølge motstanderne av DRM-beskyttelse i maskinvare, burde det være brukerne selv som skal bestemme hvem de vil stole på - ikke de store rettighetsorganisasjonene og -selskapene.

Intels nye XScale-prosessorer viser med all mulig tydelighet hvor langt DRM-teknologien har kommet. Det burde ikke være noen tvil om at disse "sikkerhets"-funksjonene etterhvert også vil finne veien til desktop-prosessorer - det finnes jo allerede tilsvarende BIOS-er.

Les mer om Intels Wireless Trusted Platform i denne PDF-en.

Kilder: Slashdot, Intel, Assosciated Press)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen