Første 0,09-mikrons Efficeon i januar

Efficeon ble introdusert tidligere i år, men foreløpig kun på papiret. Det er derfor gledelige nyheter at Fujitsu nå straks ser ut til å være klar med overlevering av de første enhetene. Disse skal deretter gjennomgå omfattende tester før Efficeon eventuelt blir satt i masseproduksjon. Det er fortsatt litt usikkert når prosessoren egentlig vil være klar for markedet, men vår og sommer er ingen umulighet dersom man ikke finner store feil i de første produksjonsprøvene.

Talsmenn for Transmeta har imidlertid roet ned situasjonen og sagt at Fujitsu enda ikke har mye kjennskap til produksjon på 0,09-mikron og at man derfor ikke er helt sikker på hvordan videre fremdrift vil foregå. Man regner med at prosessoren må revideres flere ganger før det blir aktuelt å sette den i masseproduksjon.

Transmeta stjal nok mye oppmerksomhet på Microprocessor Forum i oktober da de introduserte Longrun II for Efficeon. Poenget med teknologien er å minimere tap av energi i en prosessor slik at man øker nytteverdien samt batterikapasiteten. Ifølge en pressemelding hos Transmeta skal man ha redusert energilekkasjen med hele 70 prosent, noe som karakteriseres som meget "hete" nyheter i denne bransjen. Det er nettopp dette problemet Intel har hatt med sin Prescott-prosessor.

Det ble tidligere i år sagt at man jobbet med lisensbetingelser for Longrun II, men det her ikke dukket opp noe mer informasjon rundt dette.

Litt dårlige nyheter for Transmeta er det imidlertid at salget av TM5800 ser ut til å falle. Notebook-produsenter ser nemlig ut til å ha mistet noe interesse for selskapets nåværende toppmodell, men kanksje ikke uten grunn ettersom den begynner å bli litt "gammel"?

Du kan lese mer om Transmetas Longrun II teknologi her: Transmeta Corporation Demonstrates New Technique To Control Transistor Leakage.

 

(Kilder: Extremetech, Transmeta, Xbit Labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen