Guide Fotoskolen Del 8: Interessepunkter og balanse

Forstår du dette, forstår du hvordan du bygger opp et godt bilde

Komposisjon er mye mer enn å bare følge «The Rule of Thirds»

Det er mange veier til et godt bilde, og ren og skjær flaks er én av dem. På samme måte som at også en blind høne kan finne korn, kan dårlige fotografer ta et godt bilde i blant. Men hvis vi vet hva vi gjør og hvorfor, er sjansen større for at det skjer igjen. På den måten blir de gode bildene ikke et heldig uhell, men snarere regelen enn unntaket.

Det hjelper selvsagt å ha god kontroll på det kameratekniske, som for eksempel å vite hvordan du bruker lukkeren, blenderen og ISO-innstillingene riktig (Tek Ekstra). Og hvis du har et kamera med zoom eller et systemkamera, lønner det seg å vite også hvordan du bruker optikken riktig. Men nå skal vi se nærmere på noe som er like viktig enten du bruker et avansert systemkamera, mobiltelefonen din eller et gammelt engangskamera: Komposisjon.

Komposisjonen er summen av elementene i bildet ditt

Det er ikke så enkelt å definere komposisjon med én setning, men før vi begynner på den lengre forklaringen kan vi si at god komposisjon er nøkkelen til et godt bilde. Da vi sjekket hvilke fotofeil folk flest gjør mest (i alle fall på bildene de synes er gode nok til å legge på Facebook), var nesten alle komposisjonsfeil.

Det er fort gjort, sjekk selv: Disse feilene gjør vi når vi tar bilder »

Bildekomposisjon er fotografens verktøy for å skape så tydelige bilder som mulig, ved å lede en seers øyne gjennom et bilde, ved å plassere elementene i bildet på en slik måte at de elementene han eller hun ønsker skal få oppmerksomhet, får oppmerksomhet.
Bildekomposisjon er fotografens verktøy for å skape så tydelige bilder som mulig, ved å lede en seers øyne gjennom et bilde, ved å plassere elementene i bildet på en slik måte at de elementene han eller hun ønsker skal få oppmerksomhet, får oppmerksomhet. Foto: Kristoffer Møllevik

Ifølge Store Norske Leksikon er komposisjon en «betegnelse for de enkelte delers innbyrdes ordning og gruppering i et kunstverk, med tanke på å skape en helhetsvirkning.» Og det er det jo for så vidt. En komponist som skriver et musikkstykke skriver ikke bare en melodi, men han eller hun tildeler de ulike instrumentene ulike roller. Finn et godt stykke symfonisk musikk og lytt til alle de ulike musikalske elementene som finnes der og hvordan de ulike instrumentene spiller sammen og utfyller hverandre. Noen danner en bakgrunn, noen skaper musikalsk kontrast, noen bygger opp, noen understreker og fremhever. Og noen få tar plassen midt i rampelyset.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen