Først ute med 3D-brikke

Mobiltelefonen har for lengst utviklet seg fra å være et redskap man bare ringer med, til å bli både musikkspiller, videospiller og kamera. Nå ser det ut som at det neste du skal kunne gjøre med mobiltelefonen din er å spille ekte 3D-spill.

Den nye Walkman-telefonen fra Sony Ericsson, W900i, er en av de første telefonene i verden som er utstyrt med en egen 3D-brikke. Under panseret finner vi nemlig den grafiske prosessoren GoForce 4800 fra Nvidia, som sørger for at telefonen kan kjøre spill som grafikkmessig er mye heftigere enn det vi tidligere har sett på mobiltelefoner.

Kraftig maskinvare
Grafikkprosessoren i W900i sørger for å spise unna alle de tunge grafikkoppgavene som telefonens hovedprosessor i utgangspunktet er underdimensjonert til. Dermed har telefonen mer "kraft" til å ta seg av andre oppgaver som ikke har med skjermbildet å gjøre. Dette åpner for å lage mye mer avanserte mobilspill enn tidligere.

Lignende grafikkløsninger har stort sett bare vært å finne i bærbare spillkonsoller. Vi finner for eksempel skikkelige grafikkprosessorer i Sonys Playstation Portable og Nintendo DS.

GoForce-prosessoren kan for øvrig gjøre mer enn bare å kjøre 3D-spill. På Sony Ericsson W900i er det denne brikken som driver alle kamerafunksjonene på telefonen.

Leder kappløpet
Det er ikke bare Nvidia som leverer grafikkprosessorer for mobiltelefoner. Også deres argeste konkurrent ATI tilbyr slike løsninger. ATIs hissigste modell heter Imageon 2300, men er ikke like godt spesifisert som GoForce 4800. For eksempel så støtter Imageon-prosessoren kun en skjermoppløsning på maks 320 x 240 piksler, mens GoForce på sin side kan drive en skjerm med 640 x 480 pikslers oppløsning, altså VGA-kvalitet. Imageon-prosessoren støtter dessuten ikke kameraer med høyere oppløsning enn 1,3 megapiksler, mens GoForce-brikken støtter opp til tre megapiksler.

Så langt er det bare én telefon på markedet som har Imageon-brikken fra ATI innebygget, nemlig LGs spilltelefon SV360. Denne telefonen finnes foreløpig kun i Korea. Sony Ericssons W900i er den foreløpig første telefonen som er utstyrt med GoForce 4800.

Flere av verdens største spillprodusenter har gjort det klart at de vil satse på mobilspill fremover, og de tar i mot fremveksten av 3D-brikker med åpne hender.

- De fleste spillselskaper, inkludert Electronic Arts, ser frem til at man får 3D-akseleratorer inn i mobiltelefoner, forteller markedsdirektør for Electronic Arts Norge, Aimar Niedzwiedzki, til Amobil. - Det gjør det mulig å utvikle spill innenfor den teknologiske sfæren vi er vant til, i stedet for de relativt enkle spillene som har vært vanlig på mobil i dag.

Kan ta tid
Selv om de første 3D-brikkene nå har begynt å dukke opp i mobiltelefoner, kan det ennå ta litt tid før vi får se spill som utnytter mulighetene. I følge Niedzwiedzki må den nødvendige maskinvaren først bli mer utbredt.

- Det er ikke et stort nok volum i enslige modeller som W900i til at det lønner seg å utvike spill som utnytter mulighetene. Om jeg skal gjette, vil jeg tro de første spillene som tar i bruk akseleratorer vil dukke opp i løpet av det neste kalenderåret (2007, red. anm).

Spill på mobilen har hittil vært en liten nisje av spillbransjen. Selv Nokia har hatt problemer med å få folk til å spille på sine N-Gage-telefoner, som er spesiallaget for jobben. Likevel har spillprodusenter som EA Games vist at de vil satse på mobilspill. Rett før nyttår i fjor kjøpte spillgiganten opp mobilspillprodusent Jamdat Mobile for 4,5 milliarder kroner. Den amerikanske mobilspillbransjen ventes å omsette for over 10 milliarder kroner innen 2009.

Om bedre grafikk er det som skal til for å få folk til å se på mobiltelefonen som et alternativ til en håndholdt spillkonsoll gjenstår å se. Det er i alle fall ingen tvil om at spillutviklerne nå får enda friere tøyler til å lage grafisk og visuelt appellerende spill.

(Kilder: Cnet, Nvidia.com, ATI.com, TheInquirer.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen