Først ut med EDGE

Etter at europeiske operatører har bundet seg på hender og føtter med statlige avtaler om utbygging av tredje generasjons mobilnettverk, kombinert med en overraskende svak etterspørsel etter dataintensive mobiltjenester, har mange operatører begynt å se potensialet for å utnytte dagens mobilnettverk bedre før man setter i gang med en omfattende utbygging av nestegenerasjons nettverk.

En av de mest potente løsningene for videre utnytting av dagens mobilnettverk har vært den såkalte EDGE-standarden. Denne muliggjør en tredobling av dagens kapasiteter for nedlastning av data, nærmere bestemt opp til en maksimalbåndbredde på hele 473 Kbps, og krever kun minimale oppgraderinger av de eksisterende nettverkene for å fungere.

Den amerikanske teleoperatøren Cingular Wireless kunne i dag åpne det som blir verdens første EDGE-utstyrte mobilnettverk, og lover nedlastningshastigheter på opp til 170 Kbps uten at det skal bli dyrere enn selskapets eksisterende GPRS-løsninger. Tjenesten krever riktignok at man har tilgang til en mobiltelefon med den rette teknologien, og i den anledning har Cingular nå begynt å selge EDGE-telefonen Nokia 6200.

Da vi tidligere i år snakket med Telenors assisterende informasjonssjef, Esben Tumann Johnsen, kom det frem at Telenor har en løpende vurdering på gang vedrørende bruk av EDGE i sitt nettverk. Spørsmålet er til enhver tid om det vil være behov for denne teknologien, etterhvert som åpningen av nettverk med støtte for tredje generasjons mobiltelefoni rykker stadig nærmere.

Det faktum at en rekke produsenter har trukket sløret av mobiltelefoner med EDGE-støtte, som eksempelvis Motorolas T725 og Nokias 6220, tyder imidlertid på at de har tro på at EDGE-teknologien i mange land vil være mer enn et midlertidig blaff før 3G overtar markedet. Om det også gjelder det norske telemarkedet, gjenstår å se.

Se også:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen