Først phishing, nå pharming

Phishing handler om å lure brukeren til å oppgi sensitiv informasjon på ondsinnede nettsider. Denne type svindel er relativt lett å unngå fordi brukeren må som regel klikke på en lenke i en e-postmelding for å bli satt videre til en ondsinnet nettside. Får du for eksempel en e-postmelding fra en bank som ber deg om passord eller en annen fortrolig informasjon, er det et typisk eksempel på phishing-svindel.

Pharming handler også om å lure brukeren til å oppgi fortrolig informasjon via en tilsynelatende ekte nettside. Problemet er at det er vanskeligere å gjennomskue svindelet, hvis man blir utsatt for dette. Man trenger ikke å klikke på noen lenke for å bli sendt til en ondsinnet nettside.

Fenomenet som brukes i pharming er gjerne kalt "domain spoofing". Det handler om å endre informasjonen som DNS-serveren sender fra seg til brukeren. En DNS-server oversetter IP-adresser (for eksempel 194.24.252.205) til domenenavn (for eksempel programmer.no). Denne mekanismen kan misbrukes ved å manipulere DNS-serveren, slik at brukeren videresendes til feil adresse. Det hjelper da ikke å sjekke adresselinjen i nettleseren din, om den er riktig eller ikke. Nettleseren "tror" du har besøkt riktig adresse.

Det finnes alternative måter mot pharming. Du kan for eksempel installere verktøylinjen Netcraft Toolbar, et tilleggsprogram for nettleseren din. Denne verktøylinjen viser informasjon om nettsidene du besøker, for eksempel geografisk plassering. Denne informasjonen kan du bruke for å unngå å bli svindlet av uekte nettsider.

En annen mulighet er å bruke sertifikater i nettleseren din når du er sikker på at du besøker en ekte side. Når du besøker en side, får du et spørsmål om du stoler på den eller ikke. I Internet Explorer kan dette gjøres via menyvalget Verktøy, Alternativer for Internett og Klarerte områder (Trusted Sites).

Kilde: geek.com, eweek.com, cnet.com, theregister.co.uk

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen