Odd Richard Valmot, skrevet ut i PLA-filament fra tå til topp. Skrivertid: omlag 3 timer. .
Odd Richard Valmot, skrevet ut i PLA-filament fra tå til topp. Skrivertid: omlag 3 timer. . (Bilde: Aksel I. Edgar-Lund)

Vi skannet og 3D-printet en kollega

Se video og bilder av hvordan vi fikk det til.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tidligere i sommer skrev kollega Odd Richard Valmot i TU.no en artikkel om Oslo-firmaet DimensionIO.

Selskapet har bygget en superskanner, nærmere bestemt et digert kamerarigg bestående av godt over 100 digitale speilreflekskameraer og en drøss blitz- og lyskastere, montert i ring omkring en person midt på gulvet. Stort mer i fokus går det vel ikke an å komme. 

Odd Richard beskriver det hele som en noe sjokkartet opplevelse. Han sto i det ene øyeblikket alene og urørlig i et rom i stummende mørke, mens han i neste øyeblikk ble utsatt for et lynnedslag og et torden av 115 digitale speilreflekskamera som alle fyrte av i samme sekund.

TU-reporter Odd Richard Valmot blir scannet av 115 kameraer før han digitaliseres.
TU-reporter Odd Richard Valmot blir scannet av 115 kameraer før han digitaliseres. Foto: Eirik Helland Urke

– Her skjer det i hvert fall noe, konstaterte en blitsblendet Odd Richard tørt. 

Lager naturtro modeller av mennesker

Skanneren skaper en komplett, tredimensjonal digital modell av personen det tas bilde av.

Egenutviklet programvare bearbeider bildedataene, registrerer like punkter, og forvandler bildene til en polygonmodell med de tredimensjonale bildene som danner huden eller «overtrekket» utenpå polygonskjelettet.

Christian Kulmus er bare 21 år gammel, men har likevel bygget seg opp et bra omdømme og omtales i visse kretser bare som «3D-skriver-guruen». Her er vi på Bitraf hvor jeg får overrakt verdens første Odd Richard i 3D-skrevet PLA-filament. 
Christian Kulmus er bare 21 år gammel, men har likevel bygget seg opp et bra omdømme og omtales i visse kretser bare som «3D-skriver-guruen». Her er vi på Bitraf hvor jeg får overrakt verdens første Odd Richard i 3D-skrevet PLA-filament.  Foto: Aksel I. Edgar-Lund

En av DimensionIOs planer for å tjene penger på denne 3D-skanneren, er nettopp det å lage tredimensjonale modeller eller figurer til pynt enten på bryllupskaka, på peishylla eller andre steder. Tanken er at en 3D-modell av bestemor eller bikkjeskinnet utstilt på skjenken danker ut vanlige bilder med minst én dimensjon.

Selskapets egenutviklede programvare gjør at avataren kan bevege seg nesten akkurat som et vanlig menneske, og selskapet sikter mot å lage programvare for kommunikasjon basert på slike «alter ego»-digitalutgaver av deg selv. 

Men viktigere er kanskje firmaets satsing på å skape troverdige avatarer, av personer som blir skannet og får seg en digital dobbeltgjenger. DimensionIO orienterer seg i retning av VR (Virtual Reality), men realistiske og naturlige digitalutgaver av ekte mennesker har sannsynligvis et utall av bruksområder i tillegg til VR, enten det gjelder innenfor kommunikasjon, spill, produksjon og industri.

Slik ble den ferdige 3D-modellen av Odd-Richard:

(Trykk og dra i figuren for å se fra flere kanter)

Vil du ha noe håndgripelig, skriver du ut fila på en 3D-skriver

Stadig synkende priser på ulike 3D-skrivere og materialkostnader gjør 3D-skriving mer aktuelt og attraktivt for stadig nye kundegrupper.

Og når vi nå først har DigitalOdd lagra på disk, hva er vel mer naturlig enn at vi tar et skikkelig 3D-grep og materialiserer hans digitale vesen til noe ekte, håndgripelig, en 3D-skrevet fysisk plastOdd!

Slik tok Odd Richard form –  se videoen:

Å skrive ut Odd Richard i naturlig størrelse er selvsagt en utopisk drøm per i dag, men hans skalerte modell gjør slett ikke skam på hans flotte fremtoning.

«Odd Richard i ekte hardplast. Værbestandig og tåler vann. Den ideelle gave til den som allerede har alt.»
«Odd Richard i ekte hardplast. Værbestandig og tåler vann. Den ideelle gave til den som allerede har alt.» Foto: Aksel I. Edgar-Lund

En av våre venner i teknologiforeningen Bitraf, 21-årige Christian Kulmus, går for å være blant de beste i bransjen når det gjelder 3D-skriving, slik blir han i alle fall omtalt blant flere av Bitrafs medlemmer.

Meget fine detaljer

Kulmus tok Tek.nos utfordring på strak arm, og sa ja til å lage Odd Richard for oss form av en 3D-skrevet statue.

Et par dager senere var Odd Richard ferdig skrevet, nedkjølt og pakket i bobleplast, klar for levering.

Odd Richard står i stram positur for fotografering, mens en tulling i bakgrunnen gjør sitt beste for å lage kvalm. (Perspektivbildeforsøk)
Odd Richard står i stram positur for fotografering, mens en tulling i bakgrunnen gjør sitt beste for å lage kvalm. (Perspektivbildeforsøk) Foto: Kurt Lekanger

– Jeg har skrevet ham ut i gråfarget PLA-filament. Hele prosessen fra start til slutt tok omtrent tre timer, sier Kulmus.

Odd Richard er lett gjenkjennelig, litt grå om nebbet, men ansiktstrekk, klesstil og kroppsform levner ingen tvil: Dette er Odd Richard sjøl!

– Jeg har brukt en maskin som heter Printrbot +. Jeg har bygget den selv som et byggesett, og skriveren er omlag 3 år gammel, forteller den unge 3D-entusiasten.

Vil du vite mer om hvordan Odd Richard ble skannet i 3D? 
Et lite Oslo-selskap gjør 3D til en individuell opplevelse » (Tu.no)

Odd Richard trenger i hvert fall ikke lure lenge på hva både slekt og venner skal få til jul i år, bare han finner noen med en 3D-skriver å låne bort. 

Les mer om det unike og kreative skapermiljøet:
Bitraf: Hackere, nerder og talenter med positiv innstilling » (Tek Ekstra)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen