Telefonene til høyre i de to bildene er kopier, mens de to til venstre i de to rammene er ekte. Men det er ikke veldig lett å se forskjell.
Teknofil
Telefonene til høyre i de to bildene er kopier, mens de to til venstre i de to rammene er ekte. Men det er ikke veldig lett å se forskjell. (Bilde: Politiet)

Forsøkte å selge falsk iPhone til politibetjent

Rumensk mobilbande herjer i Oslo.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Falske utgaver av kjente mobilmerker er ikke ukjent, men nok et sjeldnere syn her i Norge enn andre steder. Ifølge Dagbladet forsøker imidlertid en rumensk bande for tiden å svindle hovedstadsbeboere med falske iPhone 5C-, iPhone 5S og Galaxy S5-telefoner. Det oppdaget de da en politibetjent ble tilbudt å kjøpe en slik kopi.

Ville selge til politibetjent

Kopien den ikke navngitte betjenten ble tilbudt å kjøpe var en iPhone 5C, og noen dager tidligere hadde det samme skjedd med en annen betjent. Litt senere ble også flere andre personer pågrepet for besittelse og salg av flere andre kopier, deriblant iPhone 5S (bildet øverst).

GooPhone er til forveksling lik en iPhone 5S. Pent lite annet enn baksiden avslører telefonen ved første øyekast.
GooPhone er til forveksling lik en iPhone 5S. Pent lite annet enn baksiden avslører telefonen ved første øyekast.Foto: Giz China/Skjermdump fra YouTube

Dette er langt fra første gang det har blitt laget kopier av disse telefonene. Observante lesere husker nok både iPhone 5C-kopien «ioPhone 5» og den skamløse iPhone 5S-kopien Goophone i5S, som begge har blitt tildelt spalteplass her tidligere.

Det var imidlertid ikke bare på ren slump at svindelen ble oppdaget. Politiet har en egen lommetyvpatrulje som bevisst forsøker å luke ut lommetyver og – i dette tilfellet – mobiltelefonsvindlere. Politiet skal de siste dagene ha mottatt en rekke meldinger om folk som forsøker å selge falske kopier av disse relativt dyre telefonene, og nå har gruppen begynt å avsløre svindlerne.

– Godt kopiarbeid

Samtidig har patruljen avslørt en større organisasjon rundt salget av kopiene, og fastslått at det dreier seg om rumenske menn og kvinner som er involvert. Det ser ut til at de opererer i Oslo sentrum, og politiet oppfordrer alle til å tipse om salg og kjøp av telefoner på gata.

Morten Drægni, analytiker og politibetjent ved Oslo-politiet, mener dette dreier seg om gode kopier, og at det ved første øyekast er vanskelig å oppdage forskjellen. Men det er noen viktige forskjeller man bør se etter.

- De falske telefonene har generelt dårligere kvalitet. Vi ser på Iphonen at det ikke er noe fungerende blitz. Programvaren er ofte annerledes og telefonen er tregere å bruke, sier han til Dagbladet.

iPhone 5 ble også skamløst kopiert i sin tid:
Klarer du å se forskjellen på den og sPhone? »

(Kilde: Dagbladet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen