Avansert teknologi fra norske forskningsmiljøer skal gi Per-Mathias Høgmo litt mer å spille på. (Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Slik skal teknologi gi det norske fotballandslaget det lille ekstra

Avanserte analyseverktøy, sensorer og forskning skal vippe marginene i Norges favør.

Ullevaal/Tek.no: Forskning på ny teknologi skal gjøre det mulig for det norske fotball-landslaget å hente det lille ekstra. Ofte er det svært lite som skal til for å vippe en kamp den riktige veien. Og norske forskere er i verdenseliten når det gjelder utvikling av systemer som kan bidra til at landslagssjef Per- Mathias Høgmo og hans menn får marginene på sin side.

Dag Johansen fra iAD legger ikke fingrene imellom når han beskriver hvilke muligheter som ligger i analyseverktøyet han er med på å utvikle. Som tidligere grunnlegger og sjefsforsker hos søkemotorspesialisten FAST, vet han en del om hvilke resultater du kan oppnå gjennom analyse av store datamengder. Men han vet også hvor krevende det er.

Elsker å banke MIT og Berkeley

Dag Johansen er stolt av hvor mye data systemene kan analysere, og resultatene de kan oppnå.
Dag Johansen er stolt av hvor mye data systemene kan analysere, og resultatene de kan oppnå.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

– Når du søker etter noe ved hjelp av for eksempel Google, så leser og analyserer Google innholdet i 45 milliarder dokumenter. 0,2 sekunder senere får du ikke bare en presentasjon av treffene, men de er også sortert slik at de som antakelig er mest relevante kommer først. I tillegg er dette dokumenter som endrer seg hele tiden, og du skal finne de riktige resultatene som du har tillit til, sier Johansen.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (2)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen