Laget video av tankene i hjernen

Slik ser tankene dine ut

Banebrytende eksperiment åpner for å filme drømmer.

Forskere ved UC Berkeley i USA har utviklet et system som kan ta opp visuell aktivitet i menneskelige hjerner, og rekonstruere det som digital video. Dette vil kanskje etter hvert føre til at du kan ta opp og rekonstruere dine egne drømmer på dataskjermen.

Resultatene fra forskningen ble nylig publisert i vitenskapsjournalen Current Biology, og nevroforsker og medforfatter – professor Jack Gallant – hevder at "dette er et stort steg mot å rekonstruere interne bilder. Vi er i ferd med å åpne et vindu mot filmene i hjernen."

Kobler bilder til hjerneaktivitet

Tre ulike testsubjekter ble brukt i eksperimentet, som foregikk timesvis inne i en såkalt funksjonell Magnetic Resonance Imaging-system. Forsøkspersonene ble eksponert overfor to ulike grupper med filmtrailere mens systemet monitorerte hjernens blodgjennomstrømning i den visuelle hjernebarken.

Målingene ble deretter fôret inn i et dataprogram hvor de ble delt inn i tredimensjonale pikselenheter kalt "voxels" (volumetric pixels). Denne prosessen dekoder hjernesignaler som blir generert av bevegelige bilder, og kobler former og bevegelser fra filmene til spesifikke hjernehandlinger.

Etter hvert i denne prosessen lærte datamaskinen mer og mer om hvordan visuell aktivitet fra skjermen henger sammen med aktivitet i hjernen.

18 millioner sekunder fra YouTube

Deretter ble en annen gruppe med videoklipp brukt for å rekonstruere videoene som ble vist til forsøkspersonene. Datamaskinen analyserte 18 millioner sekunder med tilfeldige YouTube-videoer, og bygde således opp en database med potensiell hjerneaktivitet for hvert klipp.

Ut i fra alle YouTube-videoene valgte programvaren de hundre snuttene som forårsaket mest mulig lik hjerneaktivitet som ved klippene forsøkspersonene hadde sett, og kombinerte dem til én ferdig video.

De resulterende videoklippene er i lav oppløsning og har et uklart bilde, men ser ut til å stemme overens med bevegelser og liknende fra filmtrailerne forsøkspersonene først så:
Artikkelen fortsetter under videoene.Fremtidens drømmefabrikk

Hvis en slik database blir stor nok og får nok krefter, samt blir forbedret på den visuelle presentasjonssiden, kan dette systemet rekonstruere alle potensielle bilder man får i hjernen. I fremtiden vil man for eksempel kunne se drømmene sine dagen etter ved hjelp av et slikt system.

Potensialet er stort, men hva mener du om denne teknologien? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

(Kilde: UC Berkeley News Center)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen