Forskere vil lagre data med nanomagneter

Forskere vil lagre data med nanomagneter

Harddisker og SSD-er er for pyser.

Siden smått er godt, må også mindre være bedre. Det tenker i hvert fall forskere rundt om i verden, og nå skal en gjeng ved universitetet i Kiel ha vist at det er mulig å lagre informasjon på molekylnivå.

Forskerteamet har klart å plukke ut individuelle molekyler, såkalte "spin-crossover complexes", og påvirket disse med elektroner. Dette har fått molekylenes magnetisme til bli slått av og på.

Dr. Thiruvancheril Gopakumar, som utførte studien, ved et scanning tunneling mikroskop (STM).
Dr. Thiruvancheril Gopakumar, som utførte studien, ved et scanning tunneling mikroskop (STM).Foto: Jürgen Haacks/CAU

Hittil har det store problemet vært å påvirke ett molekyl uten å også påvirke de omliggende molekylene. Men nå har teknologien altså kommet langt nok til at det er mulig å sikte seg inn på enkeltmolekyler.

– I prinsippet kan informasjon lagres i et enkelt molekyl. Men teknikkene som gjør dette mulig har først nå begynt å bli tilgjengelige, sier prosjektleder og professor Richard Berndt.

Kan bli en lagringsrevolusjon

Håpet er at vi i fremtiden skal kunne bruke molekyler i stedet for elektronisk eller magnetisk minne. Slikt molekylminne vil kunne ta flere tusen ganger mindre plass enn dagens løsninger.

Det neste steget for forskergjengen skal være å tilpasse molekylene slik at de kan svitsjes ved høyere temperaturer, og da med lys i stedet for elektroner.

Grafikk som viser molekylet som ble brukt (på gulloverflaten) og mikroskopbilder fra molekylets forskjellige magnetiske tilstander.
Grafikk som viser molekylet som ble brukt (på gulloverflaten) og mikroskopbilder fra molekylets forskjellige magnetiske tilstander.Foto: Holger Naggert & Thiruvancheril Gopakumar

Kilde: Universitetet i Kiel

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen