Forskere mener dette kan være fremtidens datamaskin
(Bilde: CS Stock/Shutterstock.com)

Forskere mener dette kan være fremtidens datamaskin

Optiske datamaskiner kan bli det neste store.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den tradisjonelle datateknologien er ubønnhørlig i ferd med å nærmere seg uovervinnelige, fysiske barrierer(Ekstra), og mange visjonære forskere har i så måte brettet opp ermene i tapre forsøk på å åpne opp nye veier.

I den forbindelse har man både begynt å snuse på nye byggematerialer, først og fremst grafén, men også helt nye arkitekturer. IBMs «nevrosynaptiske» databrikker er for eksempel en spennende løsning, og tidligere har vi også meldt om et nyskapende konsept som innebærer å bruke transistorer som drives av lys.

Når det gjelder sistnevnte teknologi, såkalte optiske datamaskiner, finnes det flere ulike eksperimentelle varianter. Nå kan nettstedet Extremetech melde om enda en løsning med store løfter for fremtiden.

Sender lys gjennom flytende krystaller

Et britisk selskap som heter Optalysys arbeider nemlig med en type optisk datateknologi som de selv mener kan gi superdatamaskiner i skrivebordsformat innen relativt kort tid.

Optiske datamaskiner er altså maskiner hvor transistorene baserer seg på lysstråler i stedet for elektroner. Det unike med Optalysys' løsning er at den bruker lys litt på samme måte som i en LCD-TV.

Prototype på Optalysys' optiske datamaskin.
Prototype på Optalysys' optiske datamaskin.Foto: Optalysys

Prosessen er ganske innfløkt, men fungerer i korte trekk ved at laserstråler med lav energi sendes gjennom små rutenett av flytende krystaller. Ved å tilføre strøm til de ulike cellene i disse rutenettene endres krystallenes egenskaper, noe som igjen påvirker lyset og gjør det mulig å kode inn numeriske verdier i lysstrålene, som i en transistor.

Kan gi ekstrem ytelse

Idet lyset fortsetter ut på den andre siden av rutenettet brytes det opp i et optisk fenomen som kalles «diffraksjon». Denne diffraksjonen etterlater så et komplisert mønster kalt «interferensmønster», som leses og analyseres av en sensor, og som da utgjør én matematisk utregning.

Teknikken er enkel å skalere opp ved at man i teorien kan sette inn så mange av disse krystall-rutenettene man vil. I tillegg baserer den seg på fullstendig parallell dataprosessering, slik at man kan utføre en lang rekke svært kompliserte utregninger samtidig.

Ifølge forskerne selv kan teknologien potensielt gi en massiv ytelsesforbedring i forhold til den silisiumsbaserte løsningen, og i tillegg bruke svært lite strøm. De optiske datamaskinene er i ferd med å bli testet av NASA i disse dager, og Optalysys håper de kan lage en prototype med en ytelse på 340 gigaflops tidlig neste år.

Superdatamaskiner i skrivebordsformat

Innen 2017 er planen å ha på plass en superdatamaskin som kan takle hele 9 petaflops. Denne satser selskapet senere på å skalere helt opp til vanvittige 17 exaflops, altså 17 000 petaflops, innen år 2020. Til sammenligning har dagens raskeste superdatamaskin, kinesiske Tianhe-2, en maksimal regnekraft på 55 petaflops.

Det er imidlertid ikke bare en enorm ytelsesforbedring utviklerne seg for seg. Visjonen er nemlig også å gjøre teknologien ultrakompakt, i en slik grad at en superdatamaskin med denne teknologien vil kunne plasseres på en skrivepult og plugges i veggen som en vanlig datamaskin.

Hvorvidt dette er realistiske mål per dags dato er noe uvisst, men vi vil sannsynligvis vite mer etter de forestående testrundene. Mer teknisk informasjon om hvordan de optiske datamaskinene fungerer finner du hos Optalysys, og sjekk også ut video under.

Det dukker stadig opp snedige nyvinninger: Snart kan Nvidia gjøre «Iron Man»-grensesnittet til en realitet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen