Illustrasjonsbilde. (Bilde: iStock, 13897130)

Forskere laget verdens første datamaskin av nanorør

Er nå blitt enda mer aktuell som silisium-arvtaker.

Den silisiumbaserte datateknologien har i lang tid blitt spådd en uunngåelige undergang fordi man nå nærmer seg grensen for hvor mange transistorer man klarer presse inn på et gitt område.

Flere eksperimentelle alternativer er blitt lansert, deriblant nanorør av karbon, som både er langt mindre enn silisiumtransistorer og også har mye bedre strømledende egenskaper.

Første datamaskin

Man har allerede klart å lage databrikker av slike nanorør, men nå melder The Verge at forskere har laget verdens første fungerende datamaskin av disse supersmå byggeklossene.

Datamaskinen er bygd av en gruppe fra Stanford University i California og omtales av forskerne selv som det «mest kompliserte» stykket elektronikk som noen gang er konstruert av nanorør.

Dette til tross for at maskinen skilter med relativt beskjedne 178 transistorer og kjører et primitivt operativsystem som ikke er i stand til så mye annet enn tallsortering og telling.

Vanskelig materiale

Likevel regnes dette som et stort fremskritt, først og fremst fordi karbonbaserte nanorør er skikkelig vriene å håndtere. Årsaken til det er at rørene har en lei, sporadisk tendens til å få metalliske egenskaper, noe som fører til at transistorene kortsluttes.

For å løse dette problemet fant forskerne en måte å bruke elektrisitet til å eliminere metalliske nanorør. De kom også på en måte å designe kretsene på som gjorde dem immune mot små konstruksjonsfeil, som lett kan oppstå.

Ifølge forskerne er teknikken i prinsippet egnet til masseproduksjon, men det må likevel mye mer forskning til før de nanorørbaserte maskinene blir avanserte nok til at de faktisk kan brukes.

Det er spennende tider for datateknologi: Stoffet grafén kan revolusjonere teknologi - med Norge i front (Ekstra) »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen