Forskere laget trådløst nettverk med alkohol
(Bilde: YouTube)

Forskere laget trådløst nettverk med alkohol

Men spesielt raskt er det ikke.

Samtidig med at det forskes iherdig på maskinvareteknologi, som for eksempel potensielle arvtakere til silisiumbaserte databrikker, leker forskere seg også med nye former for nettverkskommunikasjon.

Tidligere i år presenterte en gruppe amerikanere et kvante-nettverk ved et universitet, og for litt siden meldte vi at forskere har klart å kommunisere mellom isolerte nettverk ved hjelp av lyd.

Bygde molekyl-nettverk

Nå kan nettstedet Extremetech rapportere om en gruppe britiske og kanadiske forskere som har demonstrert noe de kaller verdens første trådløse, «molekylære» nettverk.

Det forskerne rent konkret gjorde var å sende en tekstmelding ved å kode den digitale informasjonen i molekyler, nærmere bestemt alkoholmolekyler.

Selve nettverket bestod av en elektrisk sprayflaske med en vifte bak og tre alkoholsensorer plassert på den andre siden av rommet. Sensorene var koblet til en mikrokontroller av typen Arduino, som også ble brukt til å kode meldingen.

De binære verdiene i dette litt spesielle nettverket ble representert ved alkoholkonsentrasjonen som sensorene registrerte. Det vil si at ett spray av alkoholmolekylene ble lest som verdien 1, og ingen spray var det samme som 0.

Dårlig hastighet

Til tross for den meget enkle konstruksjonen til nettverket klarte forskerne å sende signaler opptil fire meter med denne løsningen, men overføringshastigheten lå derimot på meget beskjedne 0,2 bits per sekund. Dermed er nettverket ganske ubrukelig i sin nåværende form.

Selve prinsippet er imidlertid interessant, og molekylære nettverk kan blant annet bli aktuelle der hvor tradisjonell trådløsteknologi ikke er effektivt, slik som for eksempel under vann eller under jorden. Forskerne nevner også kommunikasjon mellom roboter som et mulig bruksområde.

Mer informasjon finner du i forskningsdokumentet, og se også presentasjonsvideoen under.

Andre forskere laget et lydbasert nettverk:
Ondsinnet programvare kommuniserte via lydsignaler »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen