Forskere laget selvladende mobil

Forskere laget selvladende mobil

Kan gi deg langt bedre batteritid.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En gjeng med forskere har utviklet et produkt som kan vise seg å være gull verdt når du skal lade opp mobile enheter mens du er på farten, uten at du må være i nærheten av en stikkontakt eller et reservebatteri.

Forskerteamet greide å putte inn en nanogenerator innenfor skallet på en mobiltelefon, og utvant energi fra vibrasjoner som skjedde rundt telefonen, blant annet bare ved å la den ligge i passasjersetet i en bil.

Nanogeneratoren baserer seg på det piezoelektriske prinsippet, og greier dermed å hente ut strøm fra bevegelsesenergi.

Det piezoelektriske prinsippet går ut på at enkelte mineraler vil generere strøm når de er under trykk. Gjør man det motsatt, ved å tilføre strøm, kan man få mineralene til å bevege seg.

– Vi mener dette kan være en mulig løsning for å lage selvladende forbrukerelektronikk, uttaler professor Xudong Wang.

Ser ut som en svamp

Selve oppbygningen av nanogeneratoren er litt annerledes enn det som er vanlig. Forskerne har her brukt en avansert plasttype, polyvinylidenfluorid, forkortet PVDF, som tilfeldigvis har svært gode piezoelektriske egenskaper.

En tynn film av denne plasten får så påført ørsmå partikler med sinkoksid som skal være med på å skape den ønskede effekten. Deretter fjernes sinkoksiden igjen, og etterlater seg en serie med små porer. 

Deretter kobles det til elektroder og det hele kan monteres på en mobiltelefon, eller sys inn i klær. Ved ulike former for vibrasjoner vil det dannes strøm som kan føres inn til for eksempel mobiltelefonbatteriet ditt.

Ifølge forskerne skal det ikke være noen store hindre i veien for å lage dette i stor skala, men det er nok likevel en god stund til vi får se selvoppladende mobiltelefoner og annen forbrukerelektronikk.

Forskere verden rundt jobber med mye spennende: 
Disse ti teknologiene kan gjøre maskinen din langt bedre »

(Kilde: Phys.org)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen