Slik ser den biologiske roboten ut.
Teknofil
Slik ser den biologiske roboten ut. (Bilde: Science Mag/YouTube)

Forskere laget en «levende» robot av biologisk materiale

Første steget mot vaskeekte «kyborger»?

Vi har allerede sett en del eksempler på at forskere ser til biologiens verden for å drive teknologien videre fremover. Nå har vi fått et høyst konkret og oppsiktsvekkende eksempel på sammenblanding av biologi og teknologi, som Popular Mechanics og Science Mag melder.

Forskere ved det kjente Harvard-universitetet i USA har nemlig laget en slags «levende» robot ved hjelp av biologisk materiale, nærmere bestemt levende muskelceller hentet fra rottehjerter.

Stimuleres med lys

Roboten, hvis man kan kalle den det, tar form som en liten piggrokke på litt over én centimeter og er altså i stand til å bevege seg på egen hånd – omtrent på samme måte som en ekte piggrokke.

Selve kroppen til kreasjonen er laget av silikon, samme type som benyttes i brystimplantater, mens «skjelettet» er laget av gull. Gull ble valgt fordi det hadde akkurat riktig grad av stivhet og fleksibilitet, ifølge forskerne. 

Det er imidlertid de levende rottecellene som får roboten til å bevege seg. Dette er mulig ved hjelp av teknikk kalt «optogenetikk», som innebærer å genmanipulere cellene på en slik måte at de reagerer på lys. Roboten kunne på denne måten både drives fremover og svinge ved å «blinke» med en lyskilde med bestemte intervaller.

Maskinen består av silikon, gull og levende rotteceller. Illustrasjonen er utarbeidet av magasinet Science Mag.
Maskinen består av silikon, gull og levende rotteceller. Illustrasjonen er utarbeidet av magasinet Science Mag. Foto: Science Mag/YouTube

Lang vei igjen

Den beveger seg riktignok ganske sakte, nærmere rundt ni meter timen. Roboten har også begrenset levetid siden cellene etter hvert brytes ned, men ifølge forskerne hadde piggrokke-roboten fremdeles 80 prosent av cellene intakte etter så mye som seks uker. 

Roboten fungerer også bare i en bestemt væskesammensetning med riktig temperatur. Det er med andre trolig en god stund til vi får se mer praktiske anvendelser av teknologien, selv om fremskrittet i seg selv er spennende.

I mellomtiden får vi nøye oss med «vanlig» robotteknologi: Sony skal lage robot som kan forme følelsesmessige bånd med mennesker »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen