«Skrik» av Edward Munch var blant maleriene som ble plukket ut som de mest innflytelsesrike.
«Skrik» av Edward Munch var blant maleriene som ble plukket ut som de mest innflytelsesrike. (Bilde: Olga Popova/Shutterstock.com)

Forskere laget datasystem som kan bedømme kunst

Plukket ut «Skrik» som et av de mest innflytelsesrike maleriene i historien.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kunstig intelligens blir riktignok stadig mer avansert, men likevel finnes det fremdeles mange menneskelige egenskaper som anses som svært vanskelige å emulere ved hjelp av datamaskiner. Blant disse er estetiske evner, men nå har en gruppe amerikanske forskere funnet et bruksområde for datamaskiner også på dette feltet.

Ved det kjente teknologiuniversitetet MIT har man nemlig utviklet et nytt datasystem som skal ha vært i stand til å identifisere noen av de mest kreative og innflytelsesrike maleriene i verdenshistorien.

Analyserte komponentene

Dette gjorde de først og fremst ved å dra nytte av store fremskritt innen den såkalte datasyn-teknologien, det vil datamaskiners evne til å gjenkjenne og klassifisere visuelle elementer.

Illustrasjon av utvelgelsesarbeidet, hentet fra forksningsdokumentet.
Illustrasjon av utvelgelsesarbeidet, hentet fra forksningsdokumentet. Foto: MIT

Systemet til MIT-forskerne benyttet seg av et datagrunnlag bestående av en database på 62 000 «høykunst»-malerier. Disse maleriene ble studert av en avansert algoritme som analyserte alle de ulike visuelle komponentene i maleriene.

Disse komponentene deles inn i både grunnleggende elementer som farger og teksturer, og mer høyerestående komponenter som hele objekter og aktiviteter og handlinger som utføres på bildet. All denne visuelle informasjonen ble så brukt til å foreta detaljerte sammenligninger av maleriene.

Edvard Munch representert

Ved hjelp av denne sammenligningen kunne datasystemet deretter avgjøre hvilke visuelle komponenter og elementer som hyppigst ble benyttet i senere malerier, noe som igjen gir en indikasjon på hvilke malerier som var de mest innflytelsesrike og nyskapende.

Som i kunstekspertmiljøene for øvrig kan resultatene til MIT-forskernes datasystem sikkert alltids diskuteres, men mange eksperter vil definitivt kunne gå god for systemets presisjonsnivå. Blant maleriene som systemet klassifiserte som de mest innflytelsesrike var blant annet kjente verk av den franske kunstneren Monet.

Norges store kunstner Edvard Munch var også representert ved sitt mest kjente maleri «Skrik», og det samme var verket «Kristus på korset» av Francisco Goya. Ifølge forskerne er alt dette verk som mange kunsthistorikere vil være enige i er innovative og innflytelsesrike.

For et lass tekniske detaljer rundt det kunstkritiske datasystemet kan du lese hele forskningsdokumentet.

Her er en mer radikal tilnærming til kunstig intelligens: Noen forskere mener det kan bli mulig å laste hele bevisstheten inn i en datamaskin »

(Via Engadget) 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen