Forskere laget databrikke av  tre
(Bilde: University of Wisconsin)

Forskere laget databrikke av tre

Kan være første steget på veien mot biologisk nedbrytbar elektronikk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Forskere har som kjent begynt å eksperimentere med utradisjonelle materialer i konstruksjonen av databrikker, men organiske stoffer er ennå en sjeldenhet i denne forbindelse. Som vitenskapsmagasinet Science Daily melder har en gruppe forskere nå laget en brikke av noe så uvanlig som tre.

Forskerne, som tilhører University of Wisconsin-Madison, konstruerte nærmere bestemt en halvlederbrikke av såkalte «cellulose-nanofibriler». Dette er i korte trekk supertynne tråder av organiske forbindelser som man blant annet finner i tre og andre stoffer i naturen.

Vil skåne miljøet

Hele brikken er naturlig nok ikke laget av stoffet, men kun den såkalte waferen, altså «fundamentet» som vanligvis består av silisium. Siden det er waferen som utgjør det aller meste av materialet i en databrikke, laget forskerne på denne måten en brikke som i alle fall nesten er fullstendig nedbrytbar.

Nærbilde av databrikken.
Nærbilde av databrikken. Foto: University of Wisconsin

Formålet med den eksperimentelle brikken er å demonstrere at det er mulig å lage databrikker av fornybare og nedbrytbare materialer, noe forskerne håper igjen kan bidra til en reduksjon av den miljømessige belastingen til dataindustrien.

– Brikkene er så trygge at du kan legge dem i skogen, og soppen vil bryte dem ned. De er like trygge som gjødsel, sa lederen for forskningsprosjektet Zhenqiang Ma. Ma peker på at utover waferen er det bare noen få mikrometer som benyttes til de andre komponentene på en brikke.

Fleksibelt

En av hindringene som forskerne støtte på i konstruksjonen av brikken er at tre er et såkalt hygroskopisk materiale, det vil si at det absorberer fuktighet fra omgivelsene, og som en konsekvens av dette har det en tendes til å ekspandere. Dette løste forskerne imidlertid med et lag av såkalt epoxy, det en flytende plastmasse som danner et tynt lag utenpå brikken.

I tillegg til å være nedbrytbart og miljøvennlig skal det nye brikkedesignet både by på solid ytelse og også være svært fleksibelt. Med tanke på at fleksibel elektronikk nå er i ferd med å bli det neste store, tror forskerne dermed at de har en mulighet til å ligge i forkant av utviklingen med den nye teknikken.

Forskerne innrømmer imidlertid at det vil ta tid før halvlederindustrien eventuelt vil kunne tilpasse seg den nye teknologien, så ennå er nok forbrukerelektronikk med tre-brikker et stykke unna. Om du har lyst til å fordype deg i de tekniske detaljene kan du studere hele forskningsdokumentet.

Den mest lovende silisium-arvtakeren er nok fremdeles grafén: Her 3D-skrives vidundermaterialet »

(Via Gizmodo) 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen