Illustrasjonsbilde av de grafénbaserte, «mekaniske» pikslene. (Bilde: Delft University of Technology)

Forskere lagde «mekaniske» piksler med superstoffet grafén

Det atomtykke materialet har fått enda et mulig bruksområde.

Det såkalte «superstoffet» grafén har blitt spådd mange lovende bruksområder, men det er en stund siden vi har hørt om nye grafén-eksperimenter. Nå har det imidlertid dukket opp enda et, og denne gangen dreier det seg om en mulig ny skjermteknologi.

Forskere ved Delft University of Technology i Nederland snublet nemlig over en måte å benytte grafén på til å lage noe de kaller «mekaniske» piksler.

Lysrefleksjoner ga fargeeffekt

Det forskerne gjorde var å legge to lag grafén, hvor hvert lag altså har en tykkelse på bare ett atom, over små «groper» skåret ut i silisium. Forskerne fant så ut at den spesielle måten lysbølgene ble reflektert fra bunnen av disse gropene og gjennom materialet på kunne generere farger.

Denne fargeeffekten kunne så kontrolleres ved å endre trykket på over- og undersiden av grafénlagene på en slik måte at materialet «buler» innover eller utover. Når grafénet beveget seg nærmere silisiumet oppstod det en blåaktig farge, mens når stoffet beveget seg oppover og bort fra silisiumet ble fargen rød. En illustrasjon av effekten kan du se i videoen under. 

Kan utnyttes i skjermer

De nederlandske forskerne sier at effekten potensielt kan utnyttes til å lage fargede piksler som kan benyttes i e-boklesere og andre typer skjermer med lavt energiforbruk, men det er uvisst akkurat hva som vil være de kvalitetsmessige fordelene med teknologien.

Teknologien er også på et svært tidlig stadium ennå, så det er for tidlig å si om eller når den vil bli kommersialisert. Nå jobbes det blant annet med å styre fargeeffekten elektronisk. Mer informasjon finner du hos Delft University of Technology, og se også video under.

Oculus og Apple satser også nå på ny skjermteknologi: Den kan ta opp kampen med LCD og OLED »

Graphene Mechanical Pixels from Ana Cartamil on Vimeo.

Kommentarer (4)

Norges beste mobilabonnement

Februar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telipol Fri 5GB


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen