Illustrasjonbilde.
Illustrasjonbilde. (Bilde: l i g h t p o e t/Shutterstock.com)

Forskere lagde fiberoptiske «kabler» av luft

Kan gjøre de superraske lasernettverkene enda bedre.

Når det gjelder overføring av digital informasjon er det som kjent de stadig mer utbredte fiberoptiske kablene som inntil videre gir de beste hastighetene, og det gjøres hele tiden nye fremskritt med teknologien.

Man har imidlertid også begynt å eksperimentere med alternative konsepter. I fjor meldte vi for eksempel om en ny nettverksteknologi som innebærer å sende trådløse signaler gjennom luften med laserstråler, en løsning som taklet en kapasitet på 10 Gbit per sekund og med langt lavere responstid enn fibernettverk.

Ny løsning gir lengre rekkevidde

Slike lasernettverk er en spennende teknologi som i prinsippet også kan kommersialiseres, men et av problemene med å sende laserstråler ut i løse luften er at strålene ganske raskt går i «oppløsning» og mister signalstyrke. Som nettstedet Extremetech ser det nå ut til at det finnes en løsning på dette problemet.

Forskere ved University of Maryland i USA har nemlig utviklet en «kabel» til å sende laserstrålene gjennom, men med den snedige vrien at kabelen ikke har en fysisk struktur.

Det forskerne mer spesifikt gjorde var at de lagde en bølgeleder, altså noe som tilsvarer en fiberoptisk kabel, av noe så oppfinnsomt som lydbølger. Disse lydbølgene ble laget ved hjelp av såkalte femtosekundlasere, som fyrer av særdeles korte laserpulser.

50 prosent bedre signalstyrke

Varmen som disse pulsene skaper fører til at det dannes små lydbølger som sammen former en slags «vegg», som igjen leder laserlyset omtrent på samme måte som en fiberoptisk kabel. De vitenskapelige detaljene omkring virkemåten er ganske kompliserte, men kan studeres i denne PDF-filen.

Over en avstand på rundt én meter førte teknikken til en økning i signalstyrken på 50 prosent, noe som betyr at også over lange avstander vil teknologien kunne gjøre lasernettverk vesentlig mer effektive og stabile.

Av andre bruksområder nevnes forskerne muligheten til å gjøre laservåpen, som blant det amerikanske forsvaret forsker på, mer effektive. Enn så lenge er teknologien altså kun på det eksperimentelle stadiet, og derfor er det også høyst uvisst om eller når den kan tenkes å bli kommersialisert.

Også med dagens teknologi kan man oppnå vanvittige hastigheter:
Disse forskerne sendte 10 Gbit/s gjennom telefonledning »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen